12 mars, 2021

De föreslås leda förbundet framöver

Fyra nya namn föreslås till Akademikerförbundet SSR:s förbundsstyrelse. "Alla har facklig erfarenhet, både lokalt och i distriktsföreningar. De kan föra förbundet framåt", säger Sara Öström, sammankallande i valberedningen.

sara

Det vanligaste är att distriktsföreningarna nominerar personer till förbundsstyrelsen, berättar Sara Öström, sammankallande i valberedningen.

Privat

Med mindre än två månader kvar till kongressen har ombuden nu fått ta del av valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse.

Åtta av tolv personer i förbundsstyrelsen föreslås till omval. Fyra personer föreslås till nyval: Pia Björking-Petersson, Ulla-Maija Madison, Monica Olausson och Marcus Sjöberg.

Varför just fyra?

– Det beror på att fyra personer har valt att avsluta sina uppdrag. Valberedningen har inte plockat bort någon, utan jobbat med de lediga platser som finns, säger Sara Öström, sammankallande i valberedningen.

”Det är viktigt att det finns personer som är ’gamla i gemet.'”

Alla fyra som föreslås till nyval har facklig kompetens. De kan föra förbundet framåt, uttrycker Sara Öström, men betonar att balansen mellan nya och gamla ledamöter viktig. Särskilt nu.

– Under pandemin har det varit väldigt rörigt och förbundsstyrelsen har fått ställa om mycket, man har haft fler möten och mer frekventa diskussioner. Därför är det viktigt att det finns personer som är ”gamla i gemet” – som har det lite i ryggraden och kan skapa stabilitet och trygghet.

Om förslaget skulle godkännas kommer styrelsens geografiska spridning att öka ­– de fyra ”nykomlingarna” återfinns i Göteborg, Stockholm, Visby och Luleå.

Många socionomer

En majoritet av styrelsemedlemmarna i dag är socionomer, och även i 2021 års förslag dominerar socionomerna.

Hur kommer det sig?

– Dels av tradition tror jag. Dels handlar det om vilka distriktsföreningarna väljer att nominera. Vi har möjlighet att handplocka personer också, men vi har inte kunskapen om alla medlemmar som finns i landet på det sättet, säger Sara Öström.

Valberedningen har under hösten haft kontakt med distriktsföreningarna och bett dem uppmuntra personer som kan tänkas vara intresserade.

– Även om Akademikerförbundet SSR är ett samhällsvetarförbund är merparten socionomer, så det måste synas i förbundsstyrelsen. Men det är viktigt att man representerar alla samhällsvetare, att man har den bredden när man kommer in i styrelsen.

Beslutas i maj

De fyra nya personerna jobbar som frivårdsinspektör/programledare inom Kriminalvården (Frivården), biståndshandläggare inom äldreomsorgen, projektledare för ett arbetsmarknadsprojekt och slutligen skolkurator – en yrkesgrupp som inte finns representerad i styrelsen i dag.

Den slutgiltiga förbundsstyrelsen beslutas under kongressen 7-8 maj. Då kan ombuden rösta på alla nomineringar som kommit in till valberedningen – inklusive dem som inte finns med i valberedningens förslag.

Läs mer >> Rekordmånga motioner till kongressen: ”Fantastiskt”

Läs mer >> Utmaningar med digital kongress

Klara Stefansson

Senaste nytt

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

Tuff framtid för samhälls- och beteendevetare

ARBETSMARKNAD Dyster prognos för samhällsvetare, beteend...
17 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

”Om skolan var anpassad efter barns behov hade Bup i...

REPLIK Det behövs mer resurser längre ned i pyram...
15 mars, 2023


Läs även

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023

Förbundets krav i avtalsrörelsen: 4,4 procents löneö...

AVTAL Nu växlas arbetet upp i avtalsförhandlinga...
14 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Det straffrättsliga skyddet ska stärkas fö...
10 mars, 2023

Stor risk för fler varsel i vår – anställda i privat...

ARBETSMARKNAD Vart fjärde företag uppger att det finns r...
2 mars, 2023