• 25 januari, 2023
    ARBETSMILJÖ

    Brister i personalens säkerhet på flera arbetsplatser

    Arbetsmiljöverkets inspektioner av HVB-hem, LSS-boenden, Sis och Kriminalvården visar stora brister i arbetsmiljöarbetet kopplat till hot och våld mot personalen.

    arbetsmiljoverket

    Arbetsmiljöverket har gjort över tusen inspektioner och på 77 procent av arbetsplatserna fanns brister i arbetet med personalens säkerhet.

    Foto: Mostphotos

    De dryga tusen inspektionerna har utförts på arbetsplatser där medarbetarna är särskilt utsatta för hat och hot. Sammanställningen av alla Arbetsmiljöverkets inspektioner visar att det på mer än var fjärde inspekterad arbetsplats fanns brister i arbetsmiljöarbetet som har att göra med personalens säkerhet. De vanligaste bristerna handlar om att undersöka, riskbedöma och förebygga riskerna för hot och våld. Fungerande rutiner för vad medarbetare ska göra när det väl uppstår en situation saknas också på många arbetsplatser.

    Medarbetare på HVB-hem, LSS-boenden samt boenden inom Statens institutionsstyrelse (Sis) är särskilt utsatta för hot och våld. Trots det är det vanligt att arbetsmiljöarbetet inte har den prioritet som krävs för att personalen ska vara säker, enligt Arbetsmiljöverket. Arbetsplatser brister också i rapporteringen av incidenter som inträffar.

    – Det kan bero på att det saknas rutiner, men också på att hot och våld blivit så vanligt att man inte längre rapporterar in det som sker, säger Eva Karsten, projektledare för insatsen på Arbetsmiljöverket.

    – Det är allvarligt.

    Samtliga anstalter inom Kriminalvården har också inspekterats och även här finns brister kopplade till personalens säkerhet.

    – Vi ser ett hårdare arbetsklimat överlag i dessa branscher och det måste arbetsgivarna ta hänsyn till i sitt säkerhetsarbete. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Eva Karsten.

    I Arbetsmiljöverkets granskning av säkerhet för personal ingick även arbetsmiljön för anställda i kollektivtrafiken och butikskontrollanter, grupper som också löper hög risk att utsättas för hot och våld.

    Cirka sex procent av alla anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakas av hot och våld, enligt statistik från Arbetsmiljöverket mellan åren 2017 och 2021. Allra mest utsatta är tågvärdar och andra anställda i kollektivtrafiken. Hela rapporten finns att läsa här.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024

    NYHET

    Socialtjänsten i Mellerud misstänks för ar...

    Arbetsmiljöverket åtalsanmäler socialtjänsten i Mell...

    10 december, 2024

    ARBETSMILJÖ

    ”Hot att ta sitt eget liv om man int...

    Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad...

    9 december, 2024