18 januari, 2022

Brister i arbete med elevhälsan

FÖRBUNDET Skolkuratorer i Stockholm vill, men har inte förutsättningar att arbeta förebyggande och främjande, på grund av brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Det framkommer i en enkätundersökning av Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Stockholm.

Klätterställning vid skola

Resultatet från lokalföreningens enkät var nedslående, men inte överraskande, enligt de fackliga representanterna.

Foto: Johny Kristensen/Getty

Lokalföreningens enkät skickades ut till 187 skolkuratorer inom Stockholms stad ifjol med syfte att utreda hur de organisatoriska förutsättningarna ser ut i elevhälsoteamens arbete. Enkäten ställde frågor om skolkuratorerna hinner samverka med lärare, får rätt förutsättningar av rektorerna och om elevhälsan är en integrerad del av skolans utvecklingsarbete. Resultatet var nedslående, men inte överraskande, enligt Anna Holmström och Anders Öberg, Akademikerförbundet SSR:s representanter på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. I undersökningen så svarade cirka 45 procent av skolkuratorerna att elevhälsoteamen fungerar i låg grad eller inte alls. 35 procent svarade att det systematiska kvalitetsarbetet fungerar till viss del, men är slumpmässigt och därför är svårt att utvärdera och följa upp.

Lokalföreningen drar slutsatsen att elevhälsan inte främst arbetar förebyggande, sällan är en del av skolans utvecklingsarbete och att det saknas en tydlig struktur för samverkan mellan elevhälsa och lärare.

En orsak till bristerna kan vara att rektorerna, utifrån sitt uppdrag, ska prioritera det pedagogiska arbetet på skolan och att det systematiska kvalitetsarbetet är inriktat på kunskapsresultat. Det gör att elevhälsan sällan involveras i skolutvecklingsarbetet.

– Jag har sett platsannonser där man inte ens skrivit ut att rektorn även ska leda elevhälsan. Om då inte rektorn har kunskap blir det svårt att driva det systematiska arbetet inom elevhälsan framåt, säger Anders Öberg till tidningen Socionomen.

Anna Holmström och Anders Öberg från Akademikerförbundets SSR:s lokalförening tycker att elevhälsa bör lyftas tydligare i rektorernas uppdrag. De vill också att alla skolor inom två år ska få möjlighet att gå kursen ”Att höja skolans elevhälskompetens” som ges av Specialpedagogiska myndigheten, SPSM, för att på så sätt kvalitetssäkra arbetet inom Stockholms stad.

Läs mer på Socionomen: Skolkuratorer saknas förutsättningar att arbeta förebyggande

 

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023

Kommunerna med störst andel barn i fattiga hushåll

EKONOMI Stora skillnader mellan kommunerna – här f...
30 maj, 2023

Tidslinje: Lever vi längre i dåliga tider?

FOLKHÄLSA Forskarna är överens om att det finns ett ...
29 maj, 2023


Läs även

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de a...
5 maj, 2023

Dubbelt fackligt stöd till obehöriga lärare genom ny...

AVTAL Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärar...
27 april, 2023

Facklig kritik mot regeringens satsning på Kriminalv...

POLITIK Akademikerförbundet SSR och Saco-S är krit...
17 april, 2023