20 september, 2021

Blandade åsikter om nya las

Arbetsrätt I juni presenterades tre utredningar som ger förslag på hur lagar och regler för anställningstrygghet (las), omställning och vidareutbildning ska se ut framöver. Nu har remissinstanserna fått säga sitt.

Las-utredningarna presenteras

Leila Ali Elmi (MP), Martin Ådahl (C), Eva Nordmark (S) och Arman Teimouri (L) på pressträffen i juni där utredningarna presenterades.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Många är positiva till det utredningarna kommer fram till i stort. Men flera remissinstanser anser också att processen har varit orättvis. Detta eftersom förslagen i utredningarna bygger på den överenskommelse som PTK, IF Metall, Kommunalarbetareförbundet och Svenskt Näringsliv träffade under hösten 2020.

Bland de som är kritiska till processen hör både LO och Sveriges kommuner och regioner, SKR. SKR skriver i sitt remissvar att de anser att ”samtliga parter på arbetsmarknaden ska beredas möjligheter till medverkan gällande lagförslag som berör hela arbetsmarknaden.”

Förslag på hur reformen kan bli ännu bättre

Akademikerförbundet SSR är en del av samarbetsorganisationen PTK som var med och förhandlade fram överenskommelsen. Förbundet skriver i sitt remissvar att man tillstyrker förslagen i stort, men att man är kritisk till att utredningen inte ordentligt har utrett hur lagförslagen påverkar befintliga kollektivavtal i olika sektorer. Förbundet skriver också att man har förslag på hur reformen kan bli ännu bättre för akademiker, framför allt i offentlig sektor.

Ursula Berge, Akademikerförbundet SSR.

En del av kritiken handlar om vem som ska kunna kvalificera sig för det nya studiestödet för yrkesverksamma. I utredningen står det att personer med examen på forskarnivå enbart ska kunna ges stöd om utbildningen ”förser arbetsmarknaden med kompetens på ett arbetsområde där det finns ett behov av arbetskraft eller om det finns särskilda skäl”.

– Att försvåra för akademiker att få kompetensutveckling mitt i arbetslivet är kontraproduktivt för målet med en bättre fungerande arbetsmarknad över huvud taget, men också för målet att Sverige ska konkurrera med kunskap. För forskarutbildade formulerar regeringen i stort sett ett utbildningsförbud, säger Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, i ett pressmeddelande.

Kritiska till finansieringen

Saco, akademikerfackens samarbetsorganisation, anser också att förslagen skulle kunna förbättras för akademiker i offentlig sektor. Dessutom är både Saco och Akademikerförbundet SSR starkt kritiska till att det nya studiestödet för yrkesverksamma delvis ska finansieras av en höjd ränta på alla studielån.

– Det är helt orimligt och motverkar hela tanken med kompetenssatsningen. Det kommer att bli mindre attraktivt att satsa på utbildning och slår mot alla dem som redan själva bekostat sin utbildning genom studielån, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Läs mer >> Flera nyheter i reformerad las

Johanna Kvarnsell

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Stöd när AI ska införas på jobbet – ny skrift tipsar...

ARTIFICIELL INTELLIGENS Vad bör du som fackligt engagerad tänka på...
3 oktober, 2023

”Jag ser AI som ett arbetsredskap”

AI Socialtjänsten i Linköping vill ta hjälp a...
3 oktober, 2023

Krönika: "AI kommer att förändra våra jobb"

AI Tillsätt en algoritmombudsman och ett rege...
2 oktober, 2023

Debatt: Inse värdet av sociologer och beteendevetare...

DEBATT Sociologer och beteendevetare underskattas...
28 september, 2023


Läs även

Varning för vobbträsket

ARBETSMILJÖ Vobb i stället för vabb ökar. Till glädje ...
13 september, 2023

Nytt råd för mänskliga rättigheter – ”Vi måste tala ...

LIKABEHANDLING Marie Cham, ombudsman på Akademikerförbund...
11 september, 2023

Nya sätt att arbeta krävs för att stoppa bidragsbrotten

VÄLFÄRDSBROTT Nästan 15 miljarder kronor per år betalas ...
6 september, 2023

Akademikerförbundet SSR: Socialtjänsten glöms bort i...

LAGSTIFTNING Att kommunerna får mer ansvar för det brot...
6 september, 2023