5 maj, 2023

Avtal klart med Svenska kyrkan

AVTAL Ett drygt tvåårigt avtal är klart för de anställda i Svenska kyrkan. Avtalet kommer att underlätta för rekrytering av akademiker, säger Josefine Johansson från Akademikerförbundet SSR.

Nytt avtal är klart för anställda i Svenska kyrkan.

Foto: Annika Clemens

– Jag är väldigt nöjd med att vi har kunnat komma överens med tanke på att vi fick varsla om konflikt förra året. I år har vi haft bra förhandlingar och kommit fram till ett avtal som jag tror att både vi och arbetsgivarsidan kan vara nöjda och stolta över, säger Josefine Johansson, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Avtalet innebär en bra löneutveckling i en osäker tid, enligt Josefine Johansson. Något som hon menar ger bättre möjligheter för Svenska kyrkan att både rekrytera och behålla akademiker.

Akademikerförbundet SSR förhandlade tillsammans med Akavia för ytterligare tio fackförbund mot Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Avtalet som de har slutit gäller i 25 månader och retroaktivt från den 1 april då det förra avtalet gick ut. Löneökningarna följer märket, men med en extra månad och landar på totalt 7,708 procent, 4,4 procent första året och 3,3 andra året.

En extra höjning finns också med för lägerersättning då lönen först ska höjas med 10 procent innan det andra lönepåslagen läggs. Och det var ett skäl till att förhandlingarna drog ut på tiden, eftersom parterna måste förhålla sig till EU:s nya arbetstidsdirektiv.

– Generellt har inte kyrkan dygnet-runt-verksamhet, men de har läger. Där hade vi yrkat på högre ersättningar och det fick vi igenom. Men det behövdes särskilda skrivningar så att vi följer arbetstidsdirektivet.

För att få igenom sina yrkanden har Akademikerförbundet SSR gått med på att personalen får spara färre semesterdagar samt bättre förutsättningar för arbetsgivaren att planera sommarsemestrar.

– Vi tycker också att det är viktigt att man tar ut sina semesterdagar så att man får återhämtning, så det är något som vi har fått ge men som vi också ser fördelar med, säger Josefine Johansson.

Parterna har också kommit överens om att under avtalsperioden diskutera hur den psykosociala arbetsmiljön kan förbättras samt hur arbetsgivaren ska bli bättra på att anställa personer med annan bakgrund än svensk.

Bland förbundets medlemmar i Svenska kyrkan finns präster, diakoner, handläggare och HR-specialister.

Fakta / Avtalet för Svenska kyrkan

  • Avtalet gäller från 1 april 2023 till 30 april 2025.
  • Det innehåller löneökningar på totalt 7,708 procent.
  • Det innehåller också 25 procent högre ersättning för anställda som använder sin bil i tjänsten, samt 10 procent högre lägerersättning.
Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Maxad övervakning ska stoppa gängen – men vad händer...

ANALYS Ökad kontroll ska stoppa välfärdsbrotten s...
24 juni, 2024

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024


Läs även

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024