Arbetslösheten är den högsta på tio år, borträknat pandemitiden, enligt regeringen. Över 400 000 svenskar står utan jobb och antalet som varit det länge fortsätter att öka, visar nya siffror från SCB.
Samtidigt som Arbetsförmedlingen, i regleringsbrevet för 2024, fått regeringens uppdrag att prioritera grupper som står långt från arbetsmarknaden har förvaltningsanslaget, det vill säga medel som ska gå till framför allt personal, minskat med drygt 250 miljoner kronor jämfört med förra året. Regeringen planerar att fortsätta med dessa besparingar även 2025 och 2026.
Helén Justegård, Saco-S ordförande på Arbetsförmedlingen, säger att man inte kommer att kunna undvika uppsägningar och att medarbetare omplaceras.
– Vi håller just nu på med ett omställningsarbete där Arbetsförmedlingen inventerar alla delar av verksamheten för att se var det går att spara. Budskapet från arbetsgivaren är att man ska värna den kundnära verksamheten så långt som möjligt, och jag hoppas att det blir så. Men vi kommer att se uppsägningar och att medarbetare tvingas ställa om, dock har jag inga siffror i nuläget då det inte är klart.
Arbetslösheten skjuter i höjden och Arbetsförmedlingen tvingas till nedskärningar – hur går det ihop?
– Den frågan ställer jag mig också. Myndigheten försöker så gott den kan och vi måste helt enkelt anpassa verksamheten efter kostymen. Men jag hoppas verkligen att myndighetsledningen är tydlig mot regeringen vad vi mäktar med utefter de resurser vi får. Mindre pengar att röra sig med får effekter.
Arbetsförmedlingen ska svara upp till regeringens uppdrag om att stötta långtidsarbetslösa, personer med funktionsnedsättning och andra grupper som står utanför arbetsmarknaden. Ett uppdrag som kräver mycket resurser och personal, säger Helén Justegård.
– Vi jobbar redan väldigt mycket med effektiviseringar, men det är ändå människor vi möter. Det går inte att skära ned hur mycket som helst. Vi har även ett uppdrag att ta tillbaka en del av det vi lagt ut på externa aktörer och göra mer i egen regi. Dessutom ska vi öka fokus på välfärdsbrottslighet och säkra att skattemedel inte går till exempel kriminella nätverk. Allt detta är väldigt resurskrävande uppdrag.
Det finns en oro bland medlemmarna inför framtiden, berättar Helén Justegård, även om det inte finns några klara besked att ge ännu.
– Det är klart att folk är oroliga och undrar hur det ska bli. Oavsett hur många som blir berörda i slutändan påverkar det alla som jobbar i verksamheten.
Vad gör ni i facket nu?
– Vårt uppdrag just nu är att säkerställa att arbetsgivaren följer det arbetsrättsliga regelverket. Det är jätteviktigt. Vi är med i förhandlingar om verksamhetsförändringar och försöker påverka processer och beslut så att det gagnar våra medlemmar och verksamheten. Vi har ett bra samarbete, även om vi inte alltid tycker lika. Men arbetsgivaren är öppen och transparent, vilket uppskattas.
Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen måste spara
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.