2 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga beslutshandläggare om uppsägning – en roll som Saco-S har motsatt sig från början. “Beklagligt att de inte lyssnade på oss”, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på myndigheten.

Arbetsförmedlingen varslar samtliga beslutshandläggare. Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Arbetsförmedlingen varslar samtliga beslutshandläggare. Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Befattningen som beslutshandläggare infördes 2020 för att underlätta arbetet när Arbetsförmedlingen under pandemin kraftigt behövde öka sin beslutskapacitet. Men den 1 januari 2024 försvinner rollen och nu varslas alla 320 beslutshandläggare om uppsägning, meddelar Arbetsförmedlingen. Nästa steg blir att utreda möjligheterna till omplacering.

– Saco-S Arbetsförmedlingen motsatte sig redan från början att man skulle anställa så många med den här befattningen. Vi ansåg att man i stället skulle anställa arbetsförmedlare då det är en bredare och mer kvalificerad roll med ett grundkrav på akademisk kompetens, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på Arbetsförmedlingen.

– Jag tror egentligen att arbetsgivaren också ville anställa arbetsförmedlare då det är en roll som är mer användbar, men allt skulle gå så fort och det var förmodligen lättare att hitta och rekrytera beslutshandläggare eftersom det räckte med gymnasiekompetens.

Enligt Arbetsförmedlingens pressmeddelande behövs det i framtiden arbetsförmedlarkompetens för att fatta beslut om den nya matchningstjänsten Rusta och matcha 2 och det nya programmet förmedlingsinsatser. ”Befattningen som beslutshandläggare uppfyller helt enkelt inte de krav som vi ställer framöver”, förklarar verksamhetsområdeschefen Tove Elvelid.

Hur ser Saco-S på detta?

– Det är beklagligt att de inte lyssnade på oss från början, och förstås jättetråkigt för de drabbade medarbetarna runt om i landet. Det finns också en risk för ökad arbetsbelastning för de som nu ska göra jobbet, men det återstår att se hur arbetsgivaren kommer att hantera det. Nu väntar en arbetsrättslig process där man ska utreda möjligheterna till omplacering, säger Helén Justegård.

Therese Johansson

Senaste nytt

Vi ses i Visby!

ALMEDALEN Akademikern håller i två panelsamtal där p...
8 juni, 2023

Skillnader i distansarbete mellan yrkesgrupper – ”Fö...

ARBETSMILJÖ Hur påverkas arbetsmiljön av distansarbete...
5 juni, 2023

Var fjärde ung tjej har svåra besvär av psykisk ohälsa

PSYKISK OHÄLSA Psykisk ohälsa vanligt förekommande bland ...
2 juni, 2023

Spotify: Vi måste skapa trygghet – rädda människor p...

HR På Spotify brukade många problem lösas gen...
31 maj, 2023


Läs även

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Arbetslösa i Södermanland lockas till jobb i norr

ARBETSFÖRMEDLING Arbetsförmedlingen startar ett projekt för...
8 maj, 2023

Vikten av hjärta och hjärna

SPANING Nya färdigheter krävs när digitaliseringen...
25 april, 2023

Så många får stöd att ställa om – här är utbildninga...

UTBILDNING Hittills har över 45 000 ansökningar till ...
20 april, 2023