2 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga beslutshandläggare om uppsägning – en roll som Saco-S har motsatt sig från början. “Beklagligt att de inte lyssnade på oss”, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på myndigheten.

Arbetsförmedlingen varslar samtliga beslutshandläggare. Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Arbetsförmedlingen varslar samtliga beslutshandläggare. Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Befattningen som beslutshandläggare infördes 2020 för att underlätta arbetet när Arbetsförmedlingen under pandemin kraftigt behövde öka sin beslutskapacitet. Men den 1 januari 2024 försvinner rollen och nu varslas alla 320 beslutshandläggare om uppsägning, meddelar Arbetsförmedlingen. Nästa steg blir att utreda möjligheterna till omplacering.

– Saco-S Arbetsförmedlingen motsatte sig redan från början att man skulle anställa så många med den här befattningen. Vi ansåg att man i stället skulle anställa arbetsförmedlare då det är en bredare och mer kvalificerad roll med ett grundkrav på akademisk kompetens, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på Arbetsförmedlingen.

– Jag tror egentligen att arbetsgivaren också ville anställa arbetsförmedlare då det är en roll som är mer användbar, men allt skulle gå så fort och det var förmodligen lättare att hitta och rekrytera beslutshandläggare eftersom det räckte med gymnasiekompetens.

Enligt Arbetsförmedlingens pressmeddelande behövs det i framtiden arbetsförmedlarkompetens för att fatta beslut om den nya matchningstjänsten Rusta och matcha 2 och det nya programmet förmedlingsinsatser. ”Befattningen som beslutshandläggare uppfyller helt enkelt inte de krav som vi ställer framöver”, förklarar verksamhetsområdeschefen Tove Elvelid.

Hur ser Saco-S på detta?

– Det är beklagligt att de inte lyssnade på oss från början, och förstås jättetråkigt för de drabbade medarbetarna runt om i landet. Det finns också en risk för ökad arbetsbelastning för de som nu ska göra jobbet, men det återstår att se hur arbetsgivaren kommer att hantera det. Nu väntar en arbetsrättslig process där man ska utreda möjligheterna till omplacering, säger Helén Justegård.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024