2 maj, 2023

Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare

ARBETSFÖRMEDLING Nu varslar Arbetsförmedlingen samtliga beslutshandläggare om uppsägning – en roll som Saco-S har motsatt sig från början. “Beklagligt att de inte lyssnade på oss”, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på myndigheten.

Arbetsförmedlingen varslar samtliga beslutshandläggare. Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Arbetsförmedlingen varslar samtliga beslutshandläggare. Foto: Arbetsförmedlingen/montage

Befattningen som beslutshandläggare infördes 2020 för att underlätta arbetet när Arbetsförmedlingen under pandemin kraftigt behövde öka sin beslutskapacitet. Men den 1 januari 2024 försvinner rollen och nu varslas alla 320 beslutshandläggare om uppsägning, meddelar Arbetsförmedlingen. Nästa steg blir att utreda möjligheterna till omplacering.

– Saco-S Arbetsförmedlingen motsatte sig redan från början att man skulle anställa så många med den här befattningen. Vi ansåg att man i stället skulle anställa arbetsförmedlare då det är en bredare och mer kvalificerad roll med ett grundkrav på akademisk kompetens, säger Helén Justegård, ordförande Saco-S på Arbetsförmedlingen.

– Jag tror egentligen att arbetsgivaren också ville anställa arbetsförmedlare då det är en roll som är mer användbar, men allt skulle gå så fort och det var förmodligen lättare att hitta och rekrytera beslutshandläggare eftersom det räckte med gymnasiekompetens.

Enligt Arbetsförmedlingens pressmeddelande behövs det i framtiden arbetsförmedlarkompetens för att fatta beslut om den nya matchningstjänsten Rusta och matcha 2 och det nya programmet förmedlingsinsatser. ”Befattningen som beslutshandläggare uppfyller helt enkelt inte de krav som vi ställer framöver”, förklarar verksamhetsområdeschefen Tove Elvelid.

Hur ser Saco-S på detta?

– Det är beklagligt att de inte lyssnade på oss från början, och förstås jättetråkigt för de drabbade medarbetarna runt om i landet. Det finns också en risk för ökad arbetsbelastning för de som nu ska göra jobbet, men det återstår att se hur arbetsgivaren kommer att hantera det. Nu väntar en arbetsrättslig process där man ska utreda möjligheterna till omplacering, säger Helén Justegård.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024

Facket kräver legitimering för alla kuratorer i Väst...

POLITIK Förhandlingen med arbetsgivaren om legitim...
6 september, 2024


Läs även

Satsning på facklig spetsutbildning inom staten

UTBILDNING I höst drar Akademikerförbundet SSR i gång...
13 augusti, 2024

Drömmen om kortare arbetstid

SPANING Efter ett halvt sekel med 40-timmarsvecka ...
5 augusti, 2024

Ny guide för hbtqi-vänliga arbetsplatser

LIKABEHANDLING Hur arbetar man inkluderande för att motve...
30 juli, 2024

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024