20 augusti, 2021

Är det dags för kontorsjobbet att komma ut?

FORSKNING Under pandemin har många kontorsanställda jobbat hemma. Nu borde vi vara redo att ta nästa steg – att jobba under bar himmel. Det tycker arbetslivsforskaren Charlotte Petersson Troije.

Utomhuskontoret. Foto Goumbik Pixabay

Forskarna har länge vetat att människor mår bra, känner mindre stress och blir mer kreativa av att vistas utomhus.

Foto: Goumbik/Pixabay

Nio former av kontorsjobb utomhus

  • Walk & talk: Mindre möte på gående fot. Aktivera kroppen för att utveckla tankar.
  • Utemöte: Även större möten kan hållas utomhus. Gör oss mer samarbetsinriktade.
  • Utekontor: Jobba som vanligt, men under bar himmel.  Ger naturlig återhämtning.
  • Ut & läs: Gå ut och läsa en stund. Varierar arbetsdagen och ger dagsljus. Bra för att undvika trötthet och depression.
  • Tankegång: Gå ut på en runda för dig själv för att reflektera, planera, inspirerar, utveckla idéer och lösa problem. Kreativiteten ökar när vi går.
  • Ut & lär: Gå ut och se dig omkring för att lära dig saker på ett djupare plan. Utomhus stimuleras fler sinnen.
  • Pop ut: Att synas ute kan vara ett bra sätt att nå ut till människor där de är. Möten kan bidra till personlig och social utveckling.
  • Hit & dit: Använd cykel eller gå till fots för att ta dig till platser under arbetet. Ger återhämtning, stimulans och vardagsmotion.
  • Ute & paus: Ta en paus ute för att återhämta dig och hitta ny energi. Stressen minskar ute i naturen.

Källa: Stickutmalmo.se.

Hon är intiativtagare till projektet Stick ut Malmö, ett samarbete mellan Malmö universitet och Malmö stad för att försöka flytta kontorsjobb utomhus och därigenom skapa ett mer hälsosamt och hållbart arbetsliv. Forskarna har länge vetat att människor mår bra, känner mindre stress och blir mer kreativa av att vistas utomhus. Charlotte Petersson Troije och hennes forskarkollegor ville undersöka om vi kan ta vara på de positiva effekterna i arbetet, när vi ska hantera svåra problem, lära nytt, komma på nya idéer och lösningar. Idén till projektet föddes passande nog när Charlotte Petersson Troije hade ett promenadmöte utomhus med några forskarkollegor.

Forskaren Charlotte Petersson Troije– Vi var på internat och jag föreslog att vi skulle ha en diskussion i utemiljö. Under mötet slogs jag av hur många dynamiska samtal vi hade. Det kändes annorlunda att vara ute och i rörelse än när vi satt i vanliga mötesrum. Jag tänkte; varför gör vi inte så här till vardags? Varför sitter vi där i våra gråa kontor?

I projektet följde forskarna 58 kontorsanställda vid Malmö stad som fick testa att flytta ut vissa arbetsuppgifter. Deltagarna intervjuades sedan om sina upplevelser och fick  logga aktiviteterna i en speciellt framtagen app.

– Jag blev förvånad över hur många arbetsuppgifter som var givande att göra utomhus, säger Charlotte Peterson Troije.

Kände sig lugnare och mer koncentrerade

Hon trodde först att de skulle hitta två eller tre olika former för utearbete, men det blev betydligt fler. På webbplatsen stickutmalmo.se har forskarna sammanställt en guide med nio olika former av kontorsjobb som med fördel kan utföras utomhus. Några har fått klatschiga namn som TankeGång och PopUt.

– TankeGång, gå och tänka, kan användas för att koncentrera sig och strukturera sina tankar. Det är ofta bättre att gå ut än att sitta kvar vid datorn när vi ska lösa ett problem, säger Charlotte Petersson Troije.

Deltagarna fick också svara på hur de upplevde utomhusarbetet. Många uppgav att de kände sig lugnare, mer koncentrerade, inspirerade och fick en ökad känsla av frihet.

– Sedan kom det också fram att flera deltagare känt det som att de smet ifrån arbetet, trots att de gjorde samma sak som på kontoret säger Charlotte Petersson Troije.

Våga bryta inomhusnormen

Hon tror att det främsta hindret mot att våga bryta inomhusnormen är vår syn på vad som är arbete. Sedan spelar så klart rent praktiska förutsättningar också in, som att det finns sittplatser utomhus som är skyddade mot sol, regn och vind, bra wifi och trygga, gröna miljöer i närheten av arbetsplatsen.

– Mycket beror på vad du har för preferenser, förutsättningar, arbetsuppgifter och tillgång till utemiljö, säger Charlotte Petersson Troije

Hon tror dock inte att det svenska klimatet behöver vara ett hinder för att jobba ute.

– Självklart är det mer lockande på sommaren. Samtidigt är det ännu viktigare att komma ut och få tillgång till dagsljus på vinterhalvåret när det är mörkt längre. Stick ut-projektet handlar inte om att föreslå att vi kan vara ute istället för inne. Det handlar mer om att vidga repertoaren för hur vi kan arbeta, säger Charlotte Petersson Troije.

Läs mer >> Artikel om Stick ut-projektet i den beteendevetenskapliga tidskriften Frontiers in Psychology

Stefan Karlsson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024


Läs även

Hög personalomsättning bland HR – ”Bekymmersam...

HR Personalomsättningen skenar bland HR-speci...
19 mars, 2024

Bemöter LVU-kampanjen på sociala medier

DESINFORMATION Nu finns Socialstyrelsen på Tiktok och Sna...
12 mars, 2024

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024