16 april, 2020

Anställda i kriminalvården kan få sommarsemester i september

Om många insjuknar i covid-19 kan de anställda i Kriminalvården bli tvungna att jobba hela sommaren och ta semester först i september. Arbetsgivaren drev igenom beslutet trots att facket motsatte sig förslaget.

kriminalvarden6

Anställda i Kriminalvården kan bli tvungna att jobba hela sommaren och ta semester i september.

Annika Clemens

Arbetsgivaren kan normalt lägga ut sommarsemestern för de anställda i juni, juli och augusti. Men till följd av pandemin har Kriminalvården beslutat att en del av de anställda kan få ut sin semester i september i stället.

– Våra medlemmar skulle inte bli glada om en fjärdedel får sin huvudsemester i september. Det vore olyckligt, säger Lars Jonsson, ordförande i Saco-S i Kriminalvården.

– Det är knappast någon som vill ha det, man vill ha semester när övriga familjen är ledig. Vi sa nej, vi kunde inte gå med på det. Vi tror att det går att lösa på de tre sommarmånaderna om man tänker till och planerar.

Facket motsatte sig förslaget, men arbetsgivaren drev igenom beslutet ändå. Vid särskilda händelser kan arbetsgivaren fatta beslut på egen hand och coronakrisen betecknas som en särskild händelse, något som Lars Jonsson har förståelse för.

– Vi var oeniga där på slutet. Men är det någon gång det är en särskild händelse så kanske det är nu, säger han.

Anledningen är den speciella situationen som råder till följd av spridningen av coronaviruset och farhågan att en stor del av personalen kan insjukna samtidigt.

– Vi kan inte bara ha vikarier, vi måste uppbära en viss procent av ordinarie personal, säger Martin Klaar.

Han jobbar som kompetensförsörjningschef på Kriminalvården och har funktionen som insatschef för personalområdet när myndigheten har gått upp i stabsläge under pandemin.

– Än så länge har vi klarat oss, men det beror på vad som händer med pandemin. Om många skulle insjukna ville vi vara ute i god tid för att inte behöva sitta med detta i sommar.

Det är ännu inte klart om och i så fall hur många som får sin semester i september. Men det ska i första hand bygga på frivillighet, meddelar arbetsgivaren.

Fack och arbetsgivare har tillsammans förhandlat fram en speciell ersättning för de personer som får sin sommarsemester i september. Om personal kallas in under sin semester utgår också ersättning.

Lars Jonsson berättar också att situationen redan före coronautbrottet var ansträngd på landets anstalter på grund av platsbrist.

– Det är ett tufft läge när sånt här händer.

Smittan har kommit in på anstalter och det finns en oro att den ska sprida sig bland personal och intagna. Även om det finns möjligheter att isolera smittade eller personer som befinner sig i riskgruppen just i ett fängelse, ställer platsbristen till problem.

– Det går att sätta intagna i karantän, är det något ställe man kan göra det så är det ju i fängelse, säger Lars Jonsson.

– Men det är svårt att flytta på intagna när det inte finns platser. Vi har inte de utrymmet. Och just nu är det ett ökat tryck på all verksamhet.

Fotnot 20 april: Totalt åtta intagna i kriminalvården har insjuknat i covid-19. Sex av dem har tillfrisknat.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Grupperna som har svårare att komma in på arbetsmark...

ARBETSMARKNAD Vissa får lättare jobb än andra. Nu uppman...
23 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024


Läs även

Anställda i Kriminalvården får extra lönehöjning

LÖN Anställda i Kriminalvården fick en extra j...
21 december, 2023

”Jag blev mobbad – kan jag ångra uppsägningen?”

EXPERTEN SVARAR Eva mobbades grovt av sina kollegor under ...
7 december, 2023

Facket kräver ersättning för olagliga bakgrundskontr...

ARBETSRÄTT Södertälje kommun har gjort löpande bakgru...
6 november, 2023

Strejken är avblåst

STREJKVARSEL Under fredagskvällen tecknade Klarna kolle...
3 november, 2023