Trygghetssystem

Svensk a-kassa hamnar på plats 21 av EU:s 27 länder.
Foto: Pixabay. Svensk a-kassa hamnar på plats 21 av EU:s 27 länder.

Svensk a-kassa bland de sämre i Europa

Den svenska a-kassan är inget att skryta med internationellt. Den är sämst i Norden. Ja, till och med en av de sämre i EU. Det visar siffror från OECD, som TCO analyserat.
Ekonomi
Akademikern
Foto: Isabella och Louisa Fischer / Unsplash. En socialsekreterare eller kriminalvårdare som får långtidscovid efter att ha smittats på jobbet blir utan arbetsskadeförsäkring. Den gäller bara för personal i vården som smittas av coronaviruset.

Flera yrkesgrupper missar ersättning för långtidscovid

Den som smittas av covid-19 på jobbet och blir långtidssjuk kan få ersättning. Men bara den som jobbar i vården. Flera yrkesgrupper, däribland socialsekreterare och kriminalvårdare, kan inte ta del av arbetsskadeförsäkringen.
Trygghetssystem
Akademikern
När närstånde drabbas av allvarlig sjukdom har du rätt att vara borta från jobbet. Du kan också få ekonomiskt stöd.
Trygghetssystem
Akademikern
Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

Tusentals nya medlemmar till a-kassan

Flera tusen personer har velat gå med i a-kassan till följd av coronakrisen. Även Akademikerförbundet SSR känner av ett ökat tryck. "Riktig anstormning"
Förbundet
Akademikern
Foto: Lycs Architecture / Unsplash. Akademikerförbundet SSR ska yttra sig om de första förslagen som las-utredningen har presenterat för referensgruppen. Än så länge kommenteras inte förslagen utanför gruppen.

Första las-förslag presenterat för förbundet

Ett första förslag från las-utredningen har lämnats till Saco. Som Saco-medlem ska Akademikerförbundet SSR yttra sig. ”Utökade undantag löser inte problemen.”
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler. Trots den ovanligt milda vintern i stora delar av landet kan plötslig halka inträffa. Men vad gäller om du ramlar på väg till jobbet?

Så funkar det: Rätt till ersättning om du ramlar på väg till jobbet

Aj! Du halkar och plötsligt ligger du på marken. En olycka på väg till jobbet kan räknas som arbetsskada och ge ersättning.
Trygghetssystem
Akademikern
Flera hundra personer manifesterade för väldfärden i Umeå på lördagen.

Facklig manifestation samlade hundratals

Flera hundra personer samlades på Rådhustorget i Umeå i lördags i en manifestation för välfärden. ­”Jätteroligt att så många kom”, säger Joakim Åsberg från Akademikerförbundet SSR.
Trygghetssystem
Akademikern
Foto: privat. Joakim Åsberg, ordförande i Akademikerförbundet SSR:s lokalförening i Umeå och Anne-Lie Bygdén, andre vice förbundsordförande, hoppas att många sluter upp på lördag.

Manifestation hålls för välfärden i Umeå

På lördag hålls en manifestation för välfärden i Umeå. ”Vi siktar på tusen personer på Rådhustorget”, säger Joakim Åsberg från Akademikerförbundet SSR.
Trygghetssystem
Akademikern
Foto: Jessica Segerberg.

Omstart i arbetslivet

Efter tre månaders arbetslöshet kunde Kristian Ohlson Gonzales börja sitt nya jobb. På vägen fick han stöd av Trygghetsrådet.
Trygghetssystem
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Har du fått foten?

Akademiker som blir uppsagda har god chans att få nytt jobb. Men i tider av varsel blir diskrimineringen på arbetsmarknaden tydlig.
Arbetsmarknad