Student

Akademikern
Studenterna Daniella Andersson och Calle Bratthall.
Foto: Privat och Liv Vänehem. Studentlivet har förändrats extermt mycket efter ett år med corona-restriktioner berättar Daniella Andersson och Calle Bratthall som studerar vid Lund och Umeå universitet.

Studentliv i pandemi: Måste inte "carpe diem" varje dag

Det är över 100 mils avstånd mellan Calle Bratthall och Daniella Andersson. Men de delar en speciell upplevelse: att vara student i pandemin. Året har gett dem nya intressen och insikter om sig själva.
Student
Akademikern
Karin Brocki, professor i psykologi vid Uppsala Universitet.
Foto: Uppsala universitet. Karin Brocki, professor i psykologi vid Uppsala Universitet, har forskat om hur nivåer av ångest, depression och sömnsvårighet påverkas av pandemin.

Forskare: De yngre mår sämst i pandemin

Unga vuxna drabbas särskilt hårt av psykisk ohälsa under pandemin, enligt en svensk studie från i fjol. Än i dag lever studenter med restriktioner och isolering. – Håll uppe hoppet för framtiden – det kommer ett slut, säger psykologiprofessorn Karin Brocki.
Student
Akademikern
Jasmine Pishnemazi
Foto: Anna Simonsson. Jasmine Pishnemazi tipsar nyutexaminerade om att inte skriva på ett kontrakt direkt. "Samla in fakta så att du har bra argument i förhandlingen med arbetsgivaren", säger hon.

Nyexad: så får du upp ingångslönen

Ingen löneförhandling, bara ett färdigt kontrakt. Nyutexaminerade Jasmine Pishnemazi vägrade skriva på – och fick upp lönen med 4 000 kronor.
Lön
Akademikern
Foto: Minna Ýr Jóhannsdóttir. Åsa Ström.

Hallå där, Åsa Ström!

I slutet av förra året blev du vald till vice ordförande i Sacos studentråd. Du har också en bakgrund som ledamot i Akademikerförbundet SSR:s studentråd. Grattis, hur känns det?
Akademikern
Akademikern
Foto: Privat. Carina Pettersson, Maila Dimle och Andreas Berglund.

Panelen: Vad vill du jobba med?

Volvo, Google och Ikea. Här vill flest nyutexade jobba, enligt en undersökning från Universum. Vi har frågat tre studenter om deras planer.
Akademikern
Akademikern
Nu lanseras en ny webbplats som ska göra det enklare för nyanlända att få jobb. SKL och flera fackliga organisationer står bakom initiativet.
Akademikern
Akademikern
Fem av tio studenter har känt en försämrad psykisk hälsa vid flera tillfällen och upp till hela tiden under det senaste läsåret. Det visar en ny undersökning från Sacos studentråd.
Akademikern
Akademikern
Nio personer har valts in i Akademikerförbundet SSR:s nya studentråd. Ny ordförande är Marina Jovicic som vill att utbildning ska värderas högre i rekryteringsprocesser.
Akademikern
Akademikern
Nu lanseras snabbspåren för nyanlända akademiker med examen inom socialt arbete och samhällsvetenskap. ”Det är min sista chans att få ett jobb inom socialt arbete”, säger studenten Rusul Ayad Mohammad.
Nyhet
Akademikern
Foto: Kristofer Lönnå.

Najib Bege pluggar för livet

Najib Bege kom från Afghanistan till Sverige och utnyttjades på sitt första jobb. Nu läser han statsvetenskap för att ta makten över sitt liv och påverka samhället.
Akademikern