Socialt arbete

Akademikern
Kalle Pettersson, utvecklingschef på socialförvaltningen i Helsingborg.

Här rekryterar brukarna socialsekreterare

Söker du jobb inom socialförvaltningen i Helsingborg kommer din ansökan att gå via brukarna själva. Metoden – brukardriven rekrytering – har mejslats fram under ett par år och nu ska den testas inom flera förvaltningar.
Socialt arbete
Akademikern
Såhär i början av ett nytt år är det många av oss som längtar efter utveckling – vi listar sju podcasts som fördjupar, inspirerar och ger nya infallsvinklar på jobbet.
Akademikern
Akademikern
Foto: Minna Ýr Jóhannsdóttir. Åsa Ström.

Hallå där, Åsa Ström!

I slutet av förra året blev du vald till vice ordförande i Sacos studentråd. Du har också en bakgrund som ledamot i Akademikerförbundet SSR:s studentråd. Grattis, hur känns det?
Akademikern
Akademikern
Foto: Getty.

5 lästips i jul

Långläsning i jul? Vi listar några av våra mest vällästa reportage.
Akademikern
Akademikern
Nu växer kunskapen om hur vi stoppar unga män från att skada varandra.
Socialt arbete
Akademikern
Arbetsmiljöverket är klar med sin stora inspektion av arbetsmiljön för socialsekreterare. Alla inspekterade kommuner får krav på sig.
Akademikern
Akademikern
Foto: Daniel Nilsson. "Örat mot marken är grunden. Där kommer saker upp som vi kan skapa arbetsgrupper och samverkansarenor kring", säger Sara Kleisen Åhlander.

Örat mot marken

I Malmö lyssar socialtjänstens Sara Kleisen Åhlander noga efter tecken på våld. Tillsammans med polis, kriminalvård och civilsamället hjälper hon kriminella att sluta skjuta.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: stina Loman. Staffan Höjer, professor inom socialt arbete vid Göteborgs universitet presenterade de preliminära forskningsresultaten under Socionomdagarna i Stockholm i november.

Ny forskning: Så reducerar socialsekreterare arbetsbördan

Svarar inte på mejl, sänker kvalitetskraven och går på möten fast man är sjuk. Nya preliminära forskningsresultat visar hur socialsekreterare hanterar sin tuffa arbetsbelastning.
Akademikern
Akademikern
Foto: privat. Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen.

De prisas för sitt engagemang

Ewa Fransson Mannelqvist och Kerstin Kristensen får Bengt Börjeson-priset för 2018. De prisas för att ha skapat ett verktyg som förebygger våld mot personer med intellektuell och psykisk funktionsnedsättning.
Akademikern
Akademikern
Foto: stina Loman. Pia Tham, docent i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, presenterade de preliminära forskarresultaten vid ett seminarium under Socionomdagarna i Stockholm i går.

Forskare: Bättre arbetsvillkor för socialsekreterarna

Nu vänder utvecklingen när det gäller socialsekreterarnas arbetsvillkor. Nya preliminära forskningsresultat visar positiva siffror – även om arbetssituationen fortfarande är tuff. ”2018 kan vi se att det har blivit en förbättring, det är fantastiskt roligt”, säger forskaren Pia Tham.
Akademikern