Socialt arbete

Akademikern
Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.
Foto: Privat. Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.

Snart får första kullen hälso- och sjukvårdskuratorer sin legitimation

I höstas startade landets första utbildning till hälso- och sjukvårdskurator. Hur har det gått? Akademikern har pratat med tre av studenterna som nu tar examen.
Utbildning
Akademikern
Rapporten är skriven av Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
Foto: Privat. Rapporten är skriven av Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Rapport: Pandemin har försvårat socialtjänstens arbete

Psykisk ohälsa, social oro och våld i nära relationer har blivit vanligare under pandemin. Samtidigt har socialtjänsten fått svårare att upptäcka och hantera de sociala problemen. Så svarar en stor del av de socialarbetare som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR, enligt en ny rapport.
Socialt arbete
Hur får man idéer att bli verklighet. Peter Ekström leder arbetsmarknadsförvaltningens innovationsarbete
Hur får man idéer att bli verklighet. Peter Ekström arbetsmarknadsförvaltningens innovationsarbete

Han får idéer att växa i Helsingborgs stad

Helsingborg vill bli Sveriges mest innovativa kommun. Peter Ekström är med och leder arbetet. – Det måste handla om ett utforskande. Något man inte vet om det kommer att funka, säger han.
Arbetsmarknad
Akademikern
Kommuner som Trelleborg började redan för några år sedan överlåta vissa beslut till robotar och algoritmer
Foto: Markus Spiske/Unsplash. Kommuner som Trelleborg började redan för några år sedan överlåta vissa beslut till robotar och algoritmer

Utredning gör tummen upp för automatiserat beslutsfattande

Kommunallagen bör skrivas om för att möjliggöra automatiskt beslutsfattande inom kommuner och regioner. Det föreslås i en utredning som nyligen överlämnats till regeringen. – Vi är besvikna. Vi trodde att utredningen skulle ge mer, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Margareta Bloom-Sandebäck. Mycket i Basem Muhannas liv har förändrats sedan han kom till Sverige. Men kärleken till att rida har han behållit.

"Om man hittar enkelheten blir livet vackert"

Allt pekade mot en karriär som framgångsrik affärsman. Så kom kriget och Basem Muhanna fick börja om i Sverige – på ett helt nytt spår.
Karriär
Akademikern
Foto: Getty Images. Vissa arbetstagare i Sverige har nu jobbat hemifrån i ett helt år.

Risk för sämre kvalitet när distansarbetet fortsätter

Jobba hemifrån om du kan, lyder uppmaningen under coronapandemin. Men vad händer med kvaliteten på arbetet när återgången till arbetsplatserna drar ut på tiden?
Arbetsmiljö
Akademikern
Nästan var tionde skolkurator ansvarar för fyra skolor eller fler – och över 80 procent har ansvar för fler än 300 elever, enligt Akademikerförbundet SSR. Förra kongressen bifölls en motion om ett riktmärke på max tre skolor per kurator, men verkligheten är en annan.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash.. I en ny avhandling vittnar behandlingsassistenter på Sis särskilda ungdomshem om hur det är att jobba i en miljö där våld förekommer.

Forskare: Personal på Sis-hem borde prata mer om rädsla

Personal som arbetar med ungdomar på Sis-hem behöver mer stöd kring hur man pratar om rädsla på jobbet. Det säger forskaren Peter Andersson, som disputerar med en avhandling om våld mot behandlingsassistenter.
Forskning
Akademikern
Foto: Jenna Christina/Unsplash. Både Bris och Rädda Barnen framför kritik mot förslaget om en ny socialtjänstlag. Rädda Barnen anser att mer pengar behövs för att kunna hjälpa barn som far illa.

Kritik mot nya socialtjänstlagen: ”Går på knäna”

En ny lag riskerar att bli otillräcklig om socialtjänsten inte får mer pengar. Så låter en del av kritiken mot förslaget om en förändrad socialtjänstlag.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Christian Andersson. Stina Berning har startat samtalsgrupper för elever där de får diskutera hur de mår under pandemin och vad de vill göra i framtiden.

Hon möter elevernas rädsla

Oro, ångest och en ökande skolfrånvaro. Skolkuratorn Stina Berning hjälper elever att tackla pandemins biverkningar.
Socialt arbete