Socialt arbete

Akademikern
Foto: Christian Andersson. Stina Berning har startat samtalsgrupper för elever där de får diskutera hur de mår under pandemin och vad de vill göra i framtiden.

Hon möter elevernas rädsla

Oro, ångest och en ökande skolfrånvaro. Skolkuratorn Stina Berning hjälper elever att tackla pandemins biverkningar.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Privat / Annika Clemens. En av flera uppmärksammade fritagningar inträffade på Råby ungdomshem i Lund i somras. Nu höjs säkerheten på Sis ungdomshem, något som Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på Sis, har efterlyst.

Säkerheten höjs på Sis ungdomshem

Statens institutionsstyrelse (Sis) inför en ny säkerhetsnivå och skiljer dem som är dömda för brott från andra ungdomar som vårdas på ungdomshem. Bra, säger Lena Henriksson, ordförande i Saco-S, som inte vill se en utveckling där ungdomar sätts i fängelse.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Theresia Viska. – Risken med dagens system är att man missar barn som far illa, säger Fredrik Hjulström på Akademikerförbundet SSR.

Orosanmälningar om barn ska finnas i register "Vi tycker det är bra"

I dag får en nedlagd orosanmälan om barn inte registreras så att socialtjänsten kan söka på ärendet när nästa anmälan kommer in. Nu ska det bli ändring på det. ”Borde ha gjorts för 25 år sedan”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Jan van Rooij / Christoph Lukkerz. Karin Flygare och Jack Lukkerz inspireras båda av sin bakgrund som socionom i sitt författarskap.

Författare som inspireras av socialt arbete

Jack Lukkerz och Karin Flygare är två socionomer som har skrivit böcker med inspiration från sin yrkesbakgrund. ”Ett sätt att visa vår tolkning och analys av världen och människan.”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Anwahr Athahb är kurator på en psykiatrimottagning för personer med migrationserfarenhet och trauma- eller stressrelaterade problem.

Hon stöttar i följderna av pandemin

Järvaområdet har drabbats hårt av coronapandemin. Kuratorn Anwahr Athahb hjälper patienter med trauman i bagaget att ta sig igenom krisen.
Socialt arbete
Akademikern
Vesna Jovic och Mats Melin deltog på distans i tisdagens presskonferens när coronakommissionen presenterade sin första delrapport. Den togs emot av socialminister Lena Hallengren.

Orimliga arbetsvillkor i äldreomsorgen orsak till misslyckande under pandemin

Regeringen misslyckades med att skydda de äldre under pandemin, slår coronakommissionen fast i sin första delrapport. ”Bristerna har lyfts fram, trots det har man inte tagit tag i det på regeringsnivå”, säger Vesna Jovic på Akademikerförbundet SSR.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Simon Vinge välkomnar Riksrevisionens granskning och hoppas att även kommunernas automatiserade beslut kommer att granskas.

Robotbeslut effektiva – men det finns risker

Det finns flera fördelar med att myndigheter fattar automatiserade beslut, men det kan också leda till att fel beslut fattas, något som kan få allvarliga konsekvenser för enskilda personer. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Simon Vinge på Akademikerförbundet SSR vill veta hur algoritmerna som styr roboten fungerar.

Efterlyser transparens om robotbeslut

Trelleborg var först med en robot som fattar beslut helt själv. Men är den laglig? Facket har JO-anmält kommunen för att den inte visar hur roboten gör.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Ibland används helt automatiserade processer där roboten själv fattar beslut.

Kan du lita på din nya kollega?

En robot fixar administrativa arbetsuppgifter på ett kick. Men är din digitala kollega att lita på i beslutsfattandet?
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Annika Clemens / privat. Två unga män fritogs från ungdomshem Råby i augusti. De var dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök. Lena Henriksson, ordförande i Saco-S på Sis, välkomnar att myndigheten får mer pengar till säkerheten.

Efter protesterna: Mer pengar till säkerhet på Sis-hem

Hundra miljoner kronor årligen lägger regeringen på att förbättra säkerheten på Sis-hem för unga brottslingar. Detta efter protester från bland annat facket.
Arbetsmiljö