Socialt arbete

Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Simon Vinge på Akademikerförbundet SSR vill veta hur algoritmerna som styr roboten fungerar.

Efterlyser transparens om robotbeslut

Trelleborg var först med en robot som fattar beslut helt själv. Men är den laglig? Facket har JO-anmält kommunen för att den inte visar hur roboten gör.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Ibland används helt automatiserade processer där roboten själv fattar beslut.

Kan du lita på din nya kollega?

En robot fixar administrativa arbetsuppgifter på ett kick. Men är din digitala kollega att lita på i beslutsfattandet?
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Annika Clemens / privat. Två unga män fritogs från ungdomshem Råby i augusti. De var dömda till sluten ungdomsvård för mord respektive mordförsök. Lena Henriksson, ordförande i Saco-S på Sis, välkomnar att myndigheten får mer pengar till säkerheten.

Efter protesterna: Mer pengar till säkerhet på Sis-hem

Hundra miljoner kronor årligen lägger regeringen på att förbättra säkerheten på Sis-hem för unga brottslingar. Detta efter protester från bland annat facket.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Till en början var många skeptiska till robotarna på socialtjänsten i Uppsala. Men är det flera som tycker att de har lett till bättra arbetsmiljö.

Här ger robotar bättre arbetsmiljö

Uppsala kommun började med en robot i socialtjänstens försörjningsstöd. Nu har de anställt egna programmerare som ska utveckla digitala kollegor till fler enheter.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Två dömda unga män fritogs på Råby ungdomshem i slutet av augusti. Råby är ett av flera exempel på ungdomshem där det yttre skyddet inte bedöms som tillräckligt.

Facket larmar: Känt att säkerheten brister på ungdomshemmen

Trots att politikerna är medvetna om säkerhetsbristerna på ungdomshem för dömda mördare och gängkriminella saknas resurser. Det hävdar Saco-S på Statens institutionsstyrelse (Sis).
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Två unga män dömda för mord respektive mordförsök fritogs från Sis ungdomshem Råby i Lund i augusti. Enligt en rapport från myndigheten finns stora brister i säkerheten på flera ungdomshem.

Stora brister i säkerheten på ungdomshem

Efter flera uppmärksammade rymningar från Sis ungdomshem har debatten om straff för unga brottslingar blossat upp. En rapport från myndigheten visar att det finns stora brister i säkerheten.
Socialt arbete
Akademikern
Åsa Bolmstedt lämnar jobbet som chefredaktör för Akademikern.

Är din nya kollega en algoritm?

Robotarna har knackat på och tagit sig in bland akademikeryrkena. När algoritmerna hjälper till att fatta beslut uppstår nya, etiska dilemman, skriver Åsa Bolmstedt i sin sista ledare för Akademikern.
Akademikern
Akademikern
Lena Hallengren (S) tar emot den 1 328 sidor tjocka utredingen om framtidens socialtjänst. Utredare sedan april 2017 har Margareta Winberg varit.

Besvikelse över uteblivet förslag om beslutsordning – ”helt oförsvarbart”

Det blev inget förslag på ändrad beslutsordning. Även om Heike Erkers tycker att det hedrar utredare Margareta Winberg att hon lyfte diskussionerna med Akademikerförbundet SSR är hon missnöjd med utfallet.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Sören Andersson. Margareta Winberg har lett utredningen Framtidens socialtjänst.

Förslag: Lättare att få stöd från socialtjänsten

Den som behöver stöd från socialtjänsten ska kunna få det utan att utredas. Det är ett av förslagen i socialtjänstutredningen som Margareta Winberg lämnade till ministern i dag, onsdag. Men det finns inga förslag på ändrad beslutsordning.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Britta Isaksson, Christina Österberg Ulvmark, Annica Linden och Halima Hassan är några av de som jobbar på Brandkärrs familjecentral i Nyköping. De hoppas att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp i förslaget på ny socialtjänstlag som presenteras senare i augusti.

Hopp om lagstadgat mål för förebyggande arbete

När utredningen Framtidens socialtjänst snart presenteras hoppas många att det förebyggande arbetet ska prioriteras upp. Ett tydligt mål i lagen skulle betyda mycket för att undvika kostsamma insatser och placeringar, tror personalen på Brandkärrs familjecentral i Nyköping.
Socialt arbete