Socialt arbete

Akademikern
Foto: Akademikerförbundet SSR. Yvonne Ahlström sitter med som expert i utredningen "Framtidens socialtjänst" som Margareta Winberg håller i.

Förslag: Utred beslutsordningen i socialtjänsten

”En stor seger” kommenterar Akademikerförbundet SSR beskedet om förslaget till regeringen att utreda beslutsordningen i socialtjänsten. Beslut i individärenden bör fattas av professionella tjänstemän och inte av politiker, anser förbundet.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Lupita Svensson forskar om robotar i socialtjänsten. Hon är doktor i socialt arbete vid Lunds universitet.

Ny forskning: Fåtal kommuner använder robot i socialtjänsten

Trots mycket prat om robotar i socialtjänsten har bara 16 kommuner infört dem i arbetet med försörjningsstöd. På vissa håll har det lett till att tjänster har försvunnit.
Forskning
Akademikern
Anders Öhman och Emma Ulfsdotter Lunggren berättade om MST (multusystemisk terapi), en intensiv familjebaserad öppenvårdsinsats, för att hjälpa unga som är missbrukare eller kriminella.

”Hårdare straff inte effektivt mot unga i gängkriminalitet”

Gängkriminaliteten upptar mycket av regeringens arbete, konstaterade socialminister Lena Hallengren på Socionomdagarna. Men hur effektivt är det med hårdare straff som många efterlyser? Inte särskilt, enligt två MST-experter från Stockholms stad.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Socialminister Lena Hallengren talade från stora scenen.

Tusentals besökare på Socionomdagarna

Socionomdagarna är i gång. Heike Erkers, ordförande vid Akademikerförbundet SSR, och socialminister Lena Hallengren (S), inledde i mässhallen på Älvsjömässan.
Socialt arbete
Akademikern
Årets undersökning av socialsekreterares arbetsmiljö visar inget trendbrott. 71 procent har övervägt att söka arbete utanför socialtjänsten.

Var tredje socialsekreterare utsatt för hot

Sju av tio socialsekreterare tycker att de har för hög arbetsbelastning och var tredje har utsatts för hot. Situationen på socialkontoren borde ha förbättrats, säger förbundsordförande Heike Erkers.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler. I Helsingborg deltar brukarna när nya socialsekreterare ska rekryteras.

Brukarna hjälper till i rekryteringsprocessen

Vem är bäst lämpad för jobbet? Nu rekryterar brukare anställda i socialtjänsten.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Akademikerförbundet SSR. Mikael Smeds från Akademikerförbundet SSR förhandlade med Staffanstorps kommun efter beslutet att socialsekreterare skulle neka IS-återvändare stöd.

Etiskt dilemma för socialsekreterare efter Staffanstorpsbeslut

Politikerna i Staffanstorp beslutade att kommunen skulle neka stöd till återvändande IS-terrorister. Det satte socialsekreterarna i ett etiskt dilemma och de fick välja mellan att följa lagen eller arbetsgivarens direktiv. Mikael Smeds från Akademikerförbundet SSR höll i förhandlingarna med kommunen.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Johan Wingborg. Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet, jobbar med att öka kunskapen om förebyggande arbete mot våldsbejakande ideologier.

Större börda på kommunerna att möta extremismen

Kommunerna får ta ett allt större ansvar för att skydda demokratin. Nu utvecklas nya metoder för att klara av det.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Erika Weiland. 2015 inledde Arbetsmiljöverket sin granskning av socialsekreterares arbetsmiljö. Här möter inspektören Eva Karsten chefer i stadsområdesförvaltningen Söder i Malmö för att diskutera resultaten från undersökningen där medarbetarnas arbetssituation beslyses.

Inspektionerna av socialkontor har gett bättre arbetsmiljö

På de socialkontor som inspekterades av Arbetsmiljöverket förbättrades arbetsmiljön. Frågan kom upp på agendan, visar en undersökning som jämför inspekterade socialkontor med dem som inte inspekterades.
Arbetsmiljö
Akademikern
Åse Ängsved, socionom och kurator, använder sin lunchrast för att demonstrera för klimatet.

Lunchrast för klimatet

Världsfacket ITUC uppmanar fackförbund i världen att agera för klimatet och i dag samlas tiotusentals demonstranter runt om i världen. En är socionomen Åse Ängsved i Avesta. Med ”#socialworkersforfuture” på en skylt demonstrerar för klimatet på lunchrasten. ”Det viktigaste jag gör”
Socialt arbete