Socialt arbete

Akademikern
Foto: Margareta Bloom-Sandebäck. Mycket i Basem Muhannas liv har förändrats sedan han kom till Sverige. Men kärleken till att rida har han behållit.

"Om man hittar enkelheten blir livet vackert"

Allt pekade mot en karriär som framgångsrik affärsman. Så kom kriget och Basem Muhanna fick börja om i Sverige – på ett helt nytt spår.
Karriär
Akademikern
Foto: Getty Images. Vissa arbetstagare i Sverige har nu jobbat hemifrån i ett helt år.

Risk för sämre kvalitet när distansarbetet fortsätter

Jobba hemifrån om du kan, lyder uppmaningen under coronapandemin. Men vad händer med kvaliteten på arbetet när återgången till arbetsplatserna drar ut på tiden?
Arbetsmiljö
Akademikern
Nästan var tionde skolkurator ansvarar för fyra skolor eller fler – och över 80 procent har ansvar för fler än 300 elever, enligt Akademikerförbundet SSR. Förra kongressen bifölls en motion om ett riktmärke på max tre skolor per kurator, men verkligheten är en annan.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash.. I en ny avhandling vittnar behandlingsassistenter på Sis särskilda ungdomshem om hur det är att jobba i en miljö där våld förekommer.

Forskare: Personal på Sis-hem borde prata mer om rädsla

Personal som arbetar med ungdomar på Sis-hem behöver mer stöd kring hur man pratar om rädsla på jobbet. Det säger forskaren Peter Andersson, som disputerar med en avhandling om våld mot behandlingsassistenter.
Forskning
Akademikern
Foto: Jenna Christina/Unsplash. Både Bris och Rädda Barnen framför kritik mot förslaget om en ny socialtjänstlag. Rädda Barnen anser att mer pengar behövs för att kunna hjälpa barn som far illa.

Kritik mot nya socialtjänstlagen: ”Går på knäna”

En ny lag riskerar att bli otillräcklig om socialtjänsten inte får mer pengar. Så låter en del av kritiken mot förslaget om en förändrad socialtjänstlag.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Christian Andersson. Stina Berning har startat samtalsgrupper för elever där de får diskutera hur de mår under pandemin och vad de vill göra i framtiden.

Hon möter elevernas rädsla

Oro, ångest och en ökande skolfrånvaro. Skolkuratorn Stina Berning hjälper elever att tackla pandemins biverkningar.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Privat / Annika Clemens. En av flera uppmärksammade fritagningar inträffade på Råby ungdomshem i Lund i somras. Nu höjs säkerheten på Sis ungdomshem, något som Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på Sis, har efterlyst.

Säkerheten höjs på Sis ungdomshem

Statens institutionsstyrelse (Sis) inför en ny säkerhetsnivå och skiljer dem som är dömda för brott från andra ungdomar som vårdas på ungdomshem. Bra, säger Lena Henriksson, ordförande i Saco-S, som inte vill se en utveckling där ungdomar sätts i fängelse.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Theresia Viska. – Risken med dagens system är att man missar barn som far illa, säger Fredrik Hjulström på Akademikerförbundet SSR.

Orosanmälningar om barn ska finnas i register "Vi tycker det är bra"

I dag får en nedlagd orosanmälan om barn inte registreras så att socialtjänsten kan söka på ärendet när nästa anmälan kommer in. Nu ska det bli ändring på det. ”Borde ha gjorts för 25 år sedan”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Jan van Rooij / Christoph Lukkerz. Karin Flygare och Jack Lukkerz inspireras båda av sin bakgrund som socionom i sitt författarskap.

Författare som inspireras av socialt arbete

Jack Lukkerz och Karin Flygare är två socionomer som har skrivit böcker med inspiration från sin yrkesbakgrund. ”Ett sätt att visa vår tolkning och analys av världen och människan.”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Anwahr Athahb är kurator på en psykiatrimottagning för personer med migrationserfarenhet och trauma- eller stressrelaterade problem.

Hon stöttar i följderna av pandemin

Järvaområdet har drabbats hårt av coronapandemin. Kuratorn Anwahr Athahb hjälper patienter med trauman i bagaget att ta sig igenom krisen.
Socialt arbete