Rehabilitering

Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Daniel Hjalmarsson är utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR.

Experten svarar: Rätt till stöd efter sjukskrivningen

Aksel och Berit är sjukskrivna, men ska snart börja arbeta igen. Deras arbetsgivare har helt olika syn på hur återgången ska gå till. Daniel Hjalmarsson på Akademikerförbundet SSR reder ut vilket stöd de har rätt till.
Rehabilitering
Akademikern
Foto: Privat. Lina Viita jobber som psykolog på enheten för arbets- och miljömedicin vid region Östergötland.

Psykologens tips: Prata med stressade kollegor

Stress på jobbet kan leda till både sjukdom och på sikt dödsfall. Så hur ska man agera om man misstänker att en kollega är på väg in i väggen? Lina Viita, psykolog på enheten för arbets- och miljömedicin vid region Östergötland, ger svaren.
Arbetsmiljö
Akademikern
Fler borde höra av sig till förbundet för rättslig hjälp, med tanke på hur många som blir sjukskrivna av stress, säger Eva Gren, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Med livet som insats

Jobbstressen skördar liv. Andra blir så sjuka att de inte kan arbeta igen. Ombudsman Eva Gren hjälper dem som drabbas.
Arbetsmiljö
Akademikern
Nytt nummer av Akademikern är ute.

Jobbstressen som dödar – i nya Akademikern

Arbetsstress gör oss sjuka – men nya undersökningar visar att det också dödar. I Akademikern 5-2019 tittar vi närmare på vad som händer och varför det får fortsätta.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Mostphotos. Nyårsraketer i Luleå.

Akademikerns raketer: populäraste artiklarna 2016

Stress och psykiska (o)hälsa. Det var de ämnen som ni allra helst läste om 2016. Akademikern summerar året med de populäraste artiklarna.
Akademikern
Akademikern
Socialförsäkringsministern sa på tisdagen ja till parternas förslag för att minska de höga sjuktalen. Medlemmarna ska märka av ett tydligare arbetsmiljöarbete.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Behåll lugnet efter semestern

Äntligen utvilad efter semestern? Försök att hålla kvar den känslan – var fjärde akademiker har under det senaste året stannat hemma från jobbet på grund av stress.
Psykisk hälsa
Akademikern
Jobbet gjorde Palle Storm sjuk. Och sedan frisk. En chef som agerade, rimlig arbetsbörda och kollegor som lyssnade blev vägen upp.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Mostphotos. En organisation som drivs gemensamt av fack och arbetsgivare med fokus på att hjälpa långtidsjukskrivna tillbaka till arbetet är en bättre väg att gå än att arbetsgivarna får betala mer för de sjuka, anser Akademikerförbundet SSR.

Så ska långtidssjukskrivna få hjälp tillbaka

Inrätta en partsgemensam organisation som ska hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet. Det föreslår Akademikerförbundet SSR som svar på regeringens önskan om att arbetsgivare ska stå för en större del av utgifterna vid sjukskrivningar. Men arbetsgivarorganisationen SKL är skeptisk.
Psykisk hälsa
Akademikern
Tusentals känner sig svedda av jobbet. För att vända ohälsan kommer nu nya satsningar. Utmaningen blir att göra dem till naturliga inslag i vardagen.
Psykisk hälsa