Lön

Akademikern
Det finns fortfarande anledning till stor oro för att det ska komma ett lagförslag om minimilöner på EU-nivå, säger Heike Erkers.

Förslag om minimilöner oroar förbundet

I dag, tisdag, väntas EU-kommissionen släppa ett diskussionsunderlag för minimilöner. Trots att kommissionären har lovat att det inte ska påverka den svenska modellen finns anledning till oro, säger Heike Erkers på Akademikerförbundet SSR.
Lön
Akademikern
Löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter minska, det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet. Att fler kvinnor får chefsuppdrag är en av förklaringarna. Likväl finns en oförklarad löneskillnad på 4,4 procent.
Jämställdhet
Akademikern
Foto: Gettyimages.

4 samtal som påverkar din lön

Lönesamtalet i all ära – det finns flera tillfällen på året då du har möjlighet att påverka din löneutveckling. Vi listar fyra viktiga samtal.
Lön
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Så lyckas du med lönesamtalet

Nytt år och ny lön. På lönesamtalet värderas din arbetsinsats. Men Akademikerförbundet SSR:s medlemmar är inte längre nöjda med lönen. Vi reder ut vad det beror på – och ger tre tips inför ditt kommande lönesamtal.
Lön
Akademikern
Foto: Nils & Sebastian Photography. Manifestationen ”Lön hela dagen” hölls på Segels torg i Stockholm.

Ett steg närmare jämställda löner – men fortfarande långt kvar

Efter klockan 16:06 i dag jobbar kvinnor gratis medan män fortsätter att få betalt. Det visar den senaste lönestatistiken från Medlingsinstitutet. I dag hölls en stor manifestation i Stockholm för att uppmärksamma löneskillnaderna.
Lön
Akademikern
Jasmine Pishnemazi
Foto: Anna Simonsson. Jasmine Pishnemazi tipsar nyutexaminerade om att inte skriva på ett kontrakt direkt. "Samla in fakta så att du har bra argument i förhandlingen med arbetsgivaren", säger hon.

Nyexad: så får du upp ingångslönen

Ingen löneförhandling, bara ett färdigt kontrakt. Nyutexaminerade Jasmine Pishnemazi vägrade skriva på – och fick upp lönen med 4 000 kronor.
Lön
Akademikern
Foto: Erika Weiland. Gunilla Lundgren tillsammans med gruppchefen Charlotte Tengborg som tycker att lönesättningen blivit rättvisare sedan cheferna fått fullt ansvar.

Här har chefer och medarbetare hela makten över lönen

0 eller 10 procent i ökning? På Eon har parterna tagit ett steg tillbaka och gett chefer och medarbetare makten över lönesättningen. Personalvetaren Gunilla Holmgren ser till att de har rätt verktyg.
Lön
Akademikern
I årets första nummer av Akademikern gräver vi guld: lönesamtal och lön är temat. Vad kan du förvänta dig av samtalet med chefen? Får du lön för mödan?
Akademikern
Akademikern
Är du osjälvisk och gillar att hjälpa andra? Grattis, då tenderar du att få högre lön jämfört med själviska kollegor. Det visar en tvärvetenskaplig studie från Stockholms universitet.
Akademikern
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Malin Sjunnebo, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Vi svarar: "Måste jag betala tillbaka lönen?"

Arbetsgivaren har gjort fel och betalat ut för mycket lön till Karin. Nu krävs att hon ska ge tillbaka pengarna, men hon har redan gjort slut på dem. Vad gäller?
Akademikern