Kriminalvård

Akademikern
Foto: Annika Clemens. Anställda i Kriminalvården kan bli tvungna att jobba hela sommaren och ta semester i september.

Anställda i kriminalvården kan få sommarsemester i september

Om många insjuknar i covid-19 kan de anställda i Kriminalvården bli tvungna att jobba hela sommaren och ta semester först i september. Arbetsgivaren drev igenom beslutet trots att facket motsatte sig förslaget.
Kriminalvård
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Så funkar det: Dömd för brott

Hur påverkas din anställning om du döms för brott på fritiden? Akademikern ger dig svaren.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: margareta Bloom Sandebäck.

Korten på bordet

För ett år sedan väntade Malin Isaksson på att någon skulle dra igång metoo-uppropet i Kriminalvården. Till slut blev det hon. Nu fortsätter hon arbeta för att påverka normerna.
Kriminalvård
Akademikern
Foto: Sari Richert. Malin Isaksson.

Ett år sedan #metoo startade – vad har hänt?

För ett år sedan kom de första #metoo-uppropen. Kriminalvårdens upprop lämnades direkt till ledningen, nu är flera förändringar på gång.
Akademikern
Akademikern
Machokultur och kvinnliga medarbetare som haft svårt att berätta om kränkningar. Så beskriver initiativtagarna till Kriminalvårdens upprop #virivermurarna stämningen på jobbet. Nu lämnar de uppropet direkt till arbetsgivaren.
Akademikern
Akademikern
Foto: Anna Simonsson.

Nytt nummer: Arbeta på distans

Fler och fler akademiker arbetar på distans. I nya numret av Akademikern tar vi reda på hur distansarbetet utvecklats och hänger med Jim Enström på Arbetsförmedlingen som gjort distansarbetet till en livsstil. Nu börjar också fler organisationer träffa sina klienter via skärmen.
Akademikern
Akademikern
Bilden visar en iPhone på laddning, med app-ikonerna synliga.
Foto: mostphotos. En smartphone kan vara ett användbart verktyg för frivårdens klienter i framtiden. En ny app ska hjälpa dem att komma ihåg möten och övningar.

Frivården satsar på unik app

Kan en mobilapp hjälpa frivårdens klienter att stärka sin behandling? Det hoppas Kriminalvården, som nu börjar arbetet med att utveckla tekniken.
Kriminalvård
Akademikern
Foto: Simon Eliasson. Monica Olausson och Anders Lantto på Kriminalvården i Luleå upplever inte att arbetsmetoderna matchas med deras kompetens.

Tema Väx: Instängd kunskap

Kriminalvården satsar på arbetssätt som bygger på vetenskap. Men anställda akademiker tycker inte att deras kompetens matchas med arbetsuppgifterna.
Akademikern
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Här finns framtidsjobben

Socionomer kommer att få det tuffare på arbetsmarknaden framöver. Framtiden är ljusast för dem som planerar att jobba som lärare, inom vården eller med teknik och datorer.
Arbetsmarknad
Akademikern
Tre myndigheter får nya regeringsuppdrag för att förebygga våldsbejakande extremism. Källkritik, genusperspektiv och kartläggning av metoder är några av de viktigaste redskapen.