Karriär

Maria Bergvall Bark, yrkesväledare på organisationen Boost by FC Rosengård.
Foto: Sara Johari. Maria Bergvall Bark, yrkesväledare på organisationen Boost by FC Rosengård.

Hon coachar Malmös unga till jobb

Marie Bergvall Bark sade upp sig från Arbetsförmedlingen när stressen tog död på arbetsglädjen. Nu coachar hon Malmös unga till jobb på organisationen Boost by FC Rosengård.
Arbetsförmedling
Akademikern
Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.
Foto: Privat. Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.

Snart får första kullen hälso- och sjukvårdskuratorer sin legitimation

I höstas startade landets första utbildning till hälso- och sjukvårdskurator. Hur har det gått? Akademikern har pratat med tre av studenterna som nu tar examen.
Utbildning
Hur får man idéer att bli verklighet. Peter Ekström leder arbetsmarknadsförvaltningens innovationsarbete
Hur får man idéer att bli verklighet. Peter Ekström arbetsmarknadsförvaltningens innovationsarbete

Han får idéer att växa i Helsingborgs stad

Helsingborg vill bli Sveriges mest innovativa kommun. Peter Ekström är med och leder arbetet. – Det måste handla om ett utforskande. Något man inte vet om det kommer att funka, säger han.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Marten Bjork/Unsplash. Vilken omställningsorganisation du tillhör beror dels på din bransch, dels på kollektivavtal.

De hjälper uppsagda akademiker till nya jobb

Coronaviruset har fått företag inom vissa branscher att kollapsa och säga upp stora delar av personalen. Hittills har anställda inom både staten och välfärden klarat sig relativt bra från uppsägningar – men om det jobbiga beskedet kommer finns det hjälp att få.
Karriär
Akademikern
Foto: Margareta Bloom-Sandebäck. Mycket i Basem Muhannas liv har förändrats sedan han kom till Sverige. Men kärleken till att rida har han behållit.

"Om man hittar enkelheten blir livet vackert"

Allt pekade mot en karriär som framgångsrik affärsman. Så kom kriget och Basem Muhanna fick börja om i Sverige – på ett helt nytt spår.
Karriär
Foto: Privat. Från vänster: Linda Berg, Hanna Ljungberg och Jonna Burefjord.

Tre läsare: Så har vi tacklat pandemiåret

I dag för ett år sedan deklarerade WHO covid-19 som en pandemi. Tre läsare, som skrev coronadagbok för Akademikern i våras, berättar om ett minst sagt ovanligt år och en ny jobbvardag.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Christin Hume/Unsplash. Bland ekonomer skiljer det fyra miljoner kronor i livslön mellan män och kvinnor, enligt Saco.

Miljoner i livslön skiljer kvinnliga och manliga akademiker

Nästan 3,7 miljoner kronor. Så mycket lägre livslön har kvinnliga akademiker jämfört med manliga, enligt Saco:s nya rapport. Bland ekonomer är glappet större än så.
Jämställdhet
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler.

Fem saker att komma ihåg inför lönesamtalet

Nytt år och ett nytt tillfälle att höja lönen. Med rätt förberedelser kan du förbättra dina chanser.
Lön
Akademikern
Foto: Unsplash/Christina@wocintechchat.com, Nurlan Emir. "När du ska presentera din ståndpunkt: titta in i kameran", säger advokaten och förhandlingsexperten Katarina Biertz.

Så lyckas du med lönesamtalet på distans

Dags för lönesamtal från hemmakontoret? Titta rakt in i kameran för att få ögonkontakt med chefen, tipsar förhandlingsexperten Katarina Biertz.
Lön
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Kompetensutveckling är en av de frågor som har stötts och blötts i las-förhandlingarna.

Gå vidare i karriären – på samma jobb

När hjulen snurrar allt snabbare på arbetsmarknaden behöver vi uppdatera våra kunskaper. Din arbetsgivare kan hjälpa dig ta nästa steg.
Arbetsmarknad