Karriär

Akademikern
Foto: Marten Bjork/Unsplash. Vilken omställningsorganisation du tillhör beror dels på din bransch, dels på kollektivavtal.

De hjälper uppsagda akademiker till nya jobb

Coronaviruset har fått företag inom vissa branscher att kollapsa och säga upp stora delar av personalen. Hittills har anställda inom både staten och välfärden klarat sig relativt bra från uppsägningar – men om det jobbiga beskedet kommer finns det hjälp att få.
Karriär
Akademikern
Foto: Margareta Bloom-Sandebäck. Mycket i Basem Muhannas liv har förändrats sedan han kom till Sverige. Men kärleken till att rida har han behållit.

"Om man hittar enkelheten blir livet vackert"

Allt pekade mot en karriär som framgångsrik affärsman. Så kom kriget och Basem Muhanna fick börja om i Sverige – på ett helt nytt spår.
Karriär
Foto: Privat. Från vänster: Linda Berg, Hanna Ljungberg och Jonna Burefjord.

Tre läsare: Så har vi tacklat pandemiåret

I dag för ett år sedan deklarerade WHO covid-19 som en pandemi. Tre läsare, som skrev coronadagbok för Akademikern i våras, berättar om ett minst sagt ovanligt år och en ny jobbvardag.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Christin Hume/Unsplash. Bland ekonomer skiljer det fyra miljoner kronor i livslön mellan män och kvinnor, enligt Saco.

Miljoner i livslön skiljer kvinnliga och manliga akademiker

Nästan 3,7 miljoner kronor. Så mycket lägre livslön har kvinnliga akademiker jämfört med manliga, enligt Saco:s nya rapport. Bland ekonomer är glappet större än så.
Jämställdhet
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler.

Fem saker att komma ihåg inför lönesamtalet

Nytt år och ett nytt tillfälle att höja lönen. Med rätt förberedelser kan du förbättra dina chanser.
Lön
Akademikern
Foto: Unsplash/Christina@wocintechchat.com, Nurlan Emir. "När du ska presentera din ståndpunkt: titta in i kameran", säger advokaten och förhandlingsexperten Katarina Biertz.

Så lyckas du med lönesamtalet på distans

Dags för lönesamtal från hemmakontoret? Titta rakt in i kameran för att få ögonkontakt med chefen, tipsar förhandlingsexperten Katarina Biertz.
Lön
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Kompetensutveckling är en av de frågor som har stötts och blötts i las-förhandlingarna.

Gå vidare i karriären – på samma jobb

När hjulen snurrar allt snabbare på arbetsmarknaden behöver vi uppdatera våra kunskaper. Din arbetsgivare kan hjälpa dig ta nästa steg.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Lena Larsson. Mathias Angelin är utbildad folkhälsovetare och jobbar på Riksidrottsförbundet i Örebro.

Uppdrag: Att öka folkhälsan

Som barn fick Mathias Angelin kämpa för att kunna idrotta. Som vuxen satsade han allt på drömjobbet och fick det. Nu arbetar han för att få fler i rörelse.
Karriär
Akademikern
Foto: Matthew Bennett / Unsplash. 16 procent av personer i åldern 70-74 förvärvsarbetar, de flesta är män.

Så många jobbar vidare efter 65

Alla slutar inte jobba vid 65. Några jobbar vidare, men det är oftare män som väljer att fortsätta.
Karriär
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Eva Ahlsell bytte jobb när hon var 63 år och driver numera eget.

Bytte jobb i stället för att gå i pension

För knappt 20 år sedan lämnade Eva Ahlsell, 82, sin tjänst som socionom. Inte för att gå i pension, utan för att byta spår.
Karriär