Hälso- och sjukvård

Linda Corin, forskare vid Institutet för stressmedicin i Göteborg.
Foto: Turid Oom. Linda Corin, forskare vid Institutet för stressmedicin i Göteborg.

Forskare positiv till maxtak för arbetsgrupper i äldreomsorgen

Hur ska äldreomsorgen utveckla, behålla och rekrytera nya medarbetare och chefer? Genom att stärka ledarskapet och begränsa arbetsgruppernas storlek. Det är ett av svaren i den utredning som den nationelle samordnaren Göran Johnson överlämnade till socialminister Lena Hallengren igår.
Hälso- och sjukvård
Akademikern
Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.
Foto: Privat. Studenterna Sabina Persson, Sara Bäckström och Sofie Cronzäll berättar om utbildningen vid Lunds universitet.

Snart får första kullen hälso- och sjukvårdskuratorer sin legitimation

I höstas startade landets första utbildning till hälso- och sjukvårdskurator. Hur har det gått? Akademikern har pratat med tre av studenterna som nu tar examen.
Utbildning
Västra Götalandsregionen vill ta hjälp av företagshälsovården för att utföra covid-19 vaccinationer
Foto: CDC/Unsplash. Västra Götalandsregionen vill ta hjälp av företagshälsovården för att utföra covid-19 vaccinationer

Snart kan det bli möjligt att få covid-19-vaccin på jobbet

Innan sommaren inleds den sista och största fasen för covid-19-vaccinationerna i Sverige. Då ska alla vuxna under 60 år, som inte tidigare prioriterats, få möjlighet att ta sina doser. Om du bor i Västra Götaland så kan du få chansen att ta dina sprutor på jobbet.
Arbetsmiljö
Foto: CDC/Unsplash. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta vaccin mot covid-19.

Vaccinerad eller inte? Så påverkar det jobbet

Vaccinet mot covid-19 är på allas läppar – och skapar många frågor i arbetslivet. Får en jobbannons innehålla krav om vaccinering? Kan jag bli omplacerad om jag inte vaccinerar mig? Här är några svar.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Ett tillfälligt avtal gör det möjligt för arbetsgivare i vården att beordra mer övertid. Men det ger också rätt till särskild ersättning.

Tillfälligt avtal för vårdanställda

Pandemin sätter mycket stor press på vården och kräver extraordinära åtgärder konstaterar parterna i ett tillfälligt avtal som ger arbetsgivaren större flexibilitet att förlägga arbetstiden.
Hälso- och sjukvård
Akademikern
Masken som Helene Karlsson bär när hon går in till patienterna har ett surrande ljud från fläkten som gör att hon får in fräsch luft. Men patienterna är vana, säger hon, och det går bra att prata ändå.

TV: Kuratorn Helene Karlsson möter covid-19-patienter på pandemiavdelning

Helene Karlsson är inte rädd. Hon är tränad för att möta ebola-patienter och vet hur hon ska skydda sig när hon går in till en patient med covid-19.
Hälso- och sjukvård
Akademikern
Fler borde höra av sig till förbundet för rättslig hjälp, med tanke på hur många som blir sjukskrivna av stress, säger Eva Gren, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Med livet som insats

Jobbstressen skördar liv. Andra blir så sjuka att de inte kan arbeta igen. Ombudsman Eva Gren hjälper dem som drabbas.
Arbetsmiljö
Akademikern
Hur beredda är kommunerna på att förebygga extremism? De senaste åren har det ansvaret förflyttats från nationell till kommunal nivå. I Akademikern 4-2019 tar vi reda på hur kommunerna hanterar det.
Akademikern
Akademikern
Foto: Akademikerförbundet SSR.

Många frågor om legitimationsansökan

Många kuratorer inom hälso- och sjukvården hör av sig till Akademikerförbundet SSR för att få vägledning i sin legitimationsansökan. Det berättar Josefine Johansson, strateg på förbundet. – Socialstyrelsen behöver bli tydligare, säger hon.
Hälso- och sjukvård
Akademikern
Från den första juli är hälso- och sjukvårdskurator en skyddad yrkestitel – men hittills är det få som har beviljats legitimationen och många ansökningar måste kompletteras. Det berättar Åsa Wennberg, enhetschef på Socialstyrelsen.
Hälso- och sjukvård