Förtroendevalda

Akademikern
Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers är en av få som kommer att vara på plats i konferenslokalen under årets kongress.
Foto: Marieke Johnson. Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers är en av få som kommer att vara på plats i konferenslokalen under årets kongress.

Årets kongress blir helt digital

På grund av pandemiläget kommer bara en handfull personer vara på plats under Akademikerförbundet SSR:s kongress den 7-8 maj, meddelar förbundet. – Hur sorgligt det än är så kommer vi att behöva köra en fullt ut digital kongress, säger förbundssekreterare Tore Bengtsson, som är med och planerar kongressen.
Förbundet
Akademikern
Statens instutitionsstyrelses ungdomshem finns på flera platser runt om i landet. Även här påverkas arbetet av coronapandemin. Bergmansgården på bilden ligger utanför Örebro.

Från noll till väl förberedda för pandemin

Förberedelserna för en pandemi på hemmen för tvångsvård av unga och missbrukare var i princip obefintliga när coronaviruset drog in över landet. Men Statens institutionsstyrelse har kommit i kapp och har i dag bra planer om pandemin förvärras, berättar Lena Henriksson, ordförande i Saco-S.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Sarah Nystedt. En demonstration mot planerade besparingar hölls framför kommunhuset i Hörby på måndagskvällen.

Hundratal demonstrerade med fackförbunden i Hörby ”Jag är rörd”

Många kom till den demonstration som fackförbunden hade arrangerat i skånska Hörby på måndagskvällen. Akademikerförbundet SSR kallar den politiska ledningens senaste besked för en ”välkommen tillnyktring”.
Arbetsmiljö
Akademikern
130 av Arbetsförmedlingens kontor föreslås stänga. Ett av kontoren som finns med på listan är kontoret nära Hötorget i Stockholm.

Arbetsförmedlingen: 150 chefer försvinner

Av 900 chefer runt om på landets arbetsförmedlingar blir 750 kvar. Men flera har redan sagt upp sig själva. På tisdagen informerades de anställda om hur många chefer som sägs upp.
Arbetsmarknad
Akademikern
Även en liten grupp medarbetare kan sjunga ut. Starta lokalförening och låt arbetsgivaren lyssna på era tankar.
Akademikern
Akademikern
Foto: Linus Meyer. "I den privata sektorn handlar det fackliga arbetet ofta om organisationsförändringar och arbetsbristförhandlingar", säger kursledaren Louisa Hegardt.

Lär sig grunderna i lokalfackligt arbete

Fem nya lokalfackliga representanter från fem olika företag. På facklig baskurs får de koll på läget.
Akademikern
Akademikern
Foto: Emelie Asplund. När Pia Ahlberg klev in i det fackliga arbetet kände hon sig välkommen direkt. Både av fackliga kollegor och av arbetsgivaren.

Axlar rollen

När Lilla Edets lokalförening bildades hade Pia Ahlberg tänkt hålla sig i bakgrunden. Men när ordföranden bytte jobb fick hon kliva in i rampljuset.
Akademikern
Akademikern
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet. Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister.

Regeringen: Fackliga ska få bättre a-kassa

Regeringen föreslår att fackliga förtroendeuppdrag ska ge rätt till a-kassa. Nu överlämnas förslaget till riksdagen.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

I dag hyllar vi alla skyddsombud

I dag firar vi Skyddsombudens dag. Men hur funkar det egentligen med skyddsombud, vad gör de och varför är de viktiga? Vi förklarar!
Akademikern
Akademikern
Arbetsgivare som kräver inloggning till Facebook eller bevakar din mejl. Integritetskränkande övervakning på arbetsplatsen har blivit allt vanligare, visar en färsk kartläggning.
Nyhet