Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash..
I en ny avhandling vittnar behandlingsassistenter på Sis särskilda ungdomshem om hur det är att jobba i en miljö där våld förekommer.
Personal som arbetar med ungdomar på Sis-hem behöver mer stöd kring hur man pratar om rädsla på jobbet. Det säger forskaren Peter Andersson, som disputerar med en avhandling om våld mot behandlingsassistenter.
I sin forskning om hot och våld på arbetsplatser konstaterar Sofia Wikman att det finns ett samband med neddragningar av personal. "Man vet att det är en riskfaktor"
Hur har småföretagare i Sverige och Europa drabbats av coronakrisen? Det ska Stig Vinberg på Mittuniversitet och hans kollegor ta reda på. Redan före pandemin var forskningen om hälsan på mindre företag bristfällig, anser han.
Risken för att bli långtidssjukskriven varierar beroende på var du bor i landet. Den är också större för kvinnor och allra störst för personer i yrkesgruppen socialt arbete.
Kortare arbetsdagar skulle minska socialsekreterarnas arbetsstress, men inte nödvändigtvis vara hela lösningen. Det visar ny forskning från Karolinska institutet.
När arbetet för socialsekreterare ska mätas i siffror riskerar det att ta tid och uppmärksamhet från arbetet med familjer och barn. Det slås fast i en avhandling från Lunds universitet.
Trots mycket prat om robotar i socialtjänsten har bara 16 kommuner infört dem i arbetet med försörjningsstöd. På vissa håll har det lett till att tjänster har försvunnit.
Foto: Sofia Röjder.
Maria Fors Brandebo forskar om destruktivt ledarskap. Fler arbetsplatser borde identifiera och arbeta mot destruktiva beteenden hos chefer, tycker hon.
Ingen arbetsplats bör acceptera destruktivt ledarskap, säger forskaren Maria Fors Brandebo. Trots att det är vanligt förekommande finns nästan ingen arbetsplats som talar om destruktiva beteenden hos cheferna. Allra värst är passiva chefer.