17 december, 2019

Förbundet avvaktar nya besked om las-förhandlingar

Turbulensen i las-förhandlingarna har eskalerat, men Akademikerförbundet SSR sitter still i båten. – Vi behöver se helheten för att kunna ta ställning, säger Maria Johansson, biträdande förhandlingschef.

las-bild2

Maria Johansson är biträdande förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Ett besked väntas redan på onsdagen. Ett besked om hur långt parterna i las-förhandlingen för privat sektor har kommit. Men det är ändå bara ett första steg. Det som väntas är ett principbesked om att förhandlingarna ska fortsätta. Skarpa förhandlingar tas troligen inte upp förrän i augusti.

Ändringar i lagen om anställningsskydd är alltså inga lätta frågor att komma överens om i den privata sektorn. Och det är inte praktiskt möjligt att förhandla om under pågående avtalsrörelse. Därför är det som ska presenteras på onsdagen – om parterna är överens så långt – en överenskommelse om att fortsätta prata med varandra.

Men inte ens det har varit lätt. Hittills har sex LO-förbund och ett Saco-förbund hoppat av förhandlingarna och flera TCO-förbund övervägt att hoppa av. Men Akademikerförbundet SSR vill ha något att ta ställning till innan de fattar beslut.

– Man måste titta på slutprodukten, det är vår inställning, säger Maria Johansson.

Den stora stötestenen har varit frågan om huruvida saklig grund för uppsägning ska vara en del av förhandlingarna. Det är något som flera förbund inte kan gå med på.

Parallellt med förhandlingarna pågår regeringens egen las-utredning som ska föreslå ny lagstiftning på området. Förhoppningen från fackförbunden och arbetsgivarsidan är att det de kommer överens om ska bli del av kommande lagstiftning.

Men för att krångla till det ytterligare ska regeringens utredning presenteras i slutet av maj. Och parterna kommer att fortsätta förhandla först i augusti – förutsatt att de kommer överens om att göra det före jul.

Mycket återstår alltså.

– Hela utredningen är primärt riktad mot privat sektor. Men om det blir lagändringar slår det mot alla sektorer, säger Maria Johansson.

I kommunal och regional sektor har Akademikerförbundet SSR och andra förbund redan har träffat ett avtal med SKR och Sobona om las i kommunal och regional sektor. Förbundet har tidigare sagt att de förväntar sig att regeringen inte sätter käppar i hjulet och förstör den överenskommelse som parterna har träffat på kommunal och regional nivå.

– Om regeringen ändå lägger fram ett förslag måste det vara kompatibelt med vår överenskommelse, annars förstör regeringen det som parterna har arbetat fram, sade förhandlingschef Markus Furuberg till Akademikern när det avtalet var färdigt för två veckor sedan.   

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Akademikerna lämnar kommunerna – här är personalomsä...

BEMANNING Hög personalomsättning utmanar välfärden o...
14 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024