Förbundet

Akademikern
Foto: Sara Kurfess, Unsplash / Epsu. Richard Pond ansvarar för Epsu:s policy för kollektiva förhandlingar. Epsu är den europeiska federationen för offentliganställda och företräder många fackförbund i Europa som är för lagstadgade minimilöner.

Europafacken splittrade om minimilöner

De svenska fackförbunden kämpar för att övertyga sina europeiska kollegor om att minimilöner inte är rätt väg för dem heller. ­– Det är inte givet att de får mer inflytande, säger Markus Furuberg vid Akademikerförbundet SSR.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Morning Brew / Unsplash. Luften har gått ur arbetsmarknaden i stora delar av världen. Fler akademiker har blivit arbetslösa.

Covid-19 får effekter på hela arbetsmarknaden

Människor förlorar jobben och alltfler söker sig till fack och a-kassa i krisen som det nya coronaviruset har försatt samhället i. Fler medlemmar i Akademikerförbundet SSR är arbetslösa jämfört med förra året.
Arbetsmarknad
Akademikern
Linn Skau är ombudsman på Akademikerförbundet SSR. Här ger hon råd om vad som gäller om skyddsutrustning saknas på arbetsplatsen.

Experten svarar: Har vi rätt till skyddsutrustning?

Socialjourens medarbetare besökte en familj som var sjuk i covid-19. De saknade skyddsutrustning och blev oroliga för att ha blivit smittade.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Ben Wicks / Unsplash. Barn som lever i utsatta områden riskerar att drabbas ytterligare av social oro. Nu ska regeringen låta utreda det ökade trycket på landets socialtjänster.

Social oro i pandemins spår ska analyseras

Barn och vuxna I utsatta områden riskerar att drabbas extra hårt i följderna av covid-19-pandemin. Nu ska konsekvenserna för redan utsatta grupper och det ökade trycket på socialtjänsten analyseras.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Hagfors kommun. – Jättebra och jättepositivt, säger kommunalrådet Jens Fischer om beskedet att Arbetsförmedlingen ska öppna igen i Hagfors.

Ökad belastning för personalen när Arbetsförmedlingen öppnar stängda kontor

”Jättepositivt”, tycker kommunalrådet i Hagfors om att Arbetsförmedlingen ska öppna sitt kontor där igen. Men för många medarbetare innebär det ökad belastning när stängda kontor öppnar på nytt.
Arbetsförmedling
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Heike Erkers kallar las-utredningens förslag huvudlöst.

Heike Erkers: Tungt ansvar på parterna att komma överens

Regeringen borde stoppa arbetet med las-utredningen, anser Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers. ”Nu vilar ett stort ansvar på parterna att nå en överenskommelse”
Arbetsrätt
Akademikern
Gudmund Toijer presenterade utredningen som beställdes av regeringen efter januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna. Nu är partierna oeniga om förslagen är i linje med direktiven eller inte.

Ministern delar fackets kritik om las-utredningen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tycker, liksom Akademikerförbundet SSR, att las-utredningen har gått för långt. Men hon får mothugg från både arbetsgivarsidan och samarbetspartierna.
Arbetsrätt
Akademikern
Akademikerförbundet SSR är kritiskt till utredningen om ny lag om anställningsskydd (las). – Vi ifrågasätter den bärande principen. Det håller inte, säger förbundsjurist Mikael Smeds.

Akademikerförbundet SSR: "Las-utredningen har gått för långt"

Hårdare krav på kvalifikationer för den som riskerar uppsägning, nya regler för kompetensutveckling och fler undantag från turordningsreglerna. Det är några av de förslag som presenteras för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i dag, måndag.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Getty images / Annika Clemens. Las-utredningen lämnas över till Eva Nordmark på måndag den 1 juni.

Flera förslag i las-utredningen kända – Akademikerörbundet SSR kritiskt

Trots att det är en vecka kvar innan las-utredningen presenteras har flera förslag redan läckt ut. ”Den här utredningen hade inte alls behövts”, säger Mikael Smeds om de förslag som redan är kända.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Experten svarar: Vad händer med mina privata mejl när jag slutar?

Arvid har sparat foton, sms, inloggningar och andra privata saker på arbetsgivarens dator och telefon. Nu ska han sluta och undrar vad som händer med hans privata innehåll.
Arbetsrätt