Förbundet

Akademikern
Daniel Hjalmarsson är utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR.

Fråga experten: Vågar jag återvända till kontoret?

Fortsätt jobba hemma i höst om du kan, lyder uppmaningen. Men om du inte kan då? Hur ska man hantera gemensamma utrymmen, personer i riskgrupp och besök?
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Heike Erkers, ordförande och Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.

Stödet till korttidsarbete "sticker i ögonen"

Det är orimligt att medborgarna inte kan ta del av vilka företag som får stöd vid korttidspermitteringar. Det säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR, med anledning av att en miljard kronor kan ha betalats ut till företag i välfärdssektorn.
Ekonomi
Akademikern
I ett brev till kommunstyrelsen i Hörby skriver 32 verksamhetschefer att de inte längre har förtroende för kommundirektören. Samtidigt har flera fackförbund, däribland Akademikerförbundet SSR, anmält kommunledningen till Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är bland annat påstått nakenbad på en chefskonferens.
Arbetsmiljö
Foto: Privat. Regeringens las-utredning bör slängas i papperskorgen, anser förhandlingschef Markus Furuberg.

Förhandlingschefen: "Släng utredningen i papperskorgen!"

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, hoppas politikerna ska låta parterna lösa las-frågan trots att deadline har passerats.
Arbetsmarknad
Akademikern
Finansminister Magdalena Andersson svarade på medlemmarnas frågor i direktsändning. Det handlade om allt från budget till medlemskap i facket.

Finansministern frågades ut av medlemmarna

Är du med i a-kassan? Varför pratas inte mer om förebyggande arbete? Vad hade du valt om budgeten skulle vara mer ”sossig”? Det var några i en lång rad frågor som Akademikerförbundet SSR:s medlemmar ställde till finansministern.
Ekonomi
Akademikern
Alla som kan jobba hemifrån bör fortsätta göra så, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Men det innebär nya risker för arbetsmiljön.

Risker i arbetsmiljön för dem som jobbar hemifrån

Nya risker i arbetsmiljön har uppkommit för alla dem som jobbar hemifrån under pandemin. Därför vill regeringen att Arbetsmiljöverket särskilt informerar om dessa. Samtidigt trivs många akademiker som arbetar hemma bättre.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Från regeringens presskonferens. I måndags lämnade finansminister Magdalena Andersson budgetpropositionen för 2021 till riksdagen. Nästa vecka kommer hon till Akademikerförbundet SSR för att svara på frågor.

Finansministern svarar på medlemmarnas frågor

Hur tänkte regeringen när prioriteringarna gjordes i budgetpropositionen? Nästa vecka svarar finansminister Magdalena Andersson på frågor från Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.
Förbundet
Akademikern
Viktigt att pengarna till Arbetsförmedlingen går till fler tillsvidareanställningar, tycker Helén Justegård, ordförande i Saco-S. Förbundsordförande Heike Erkers välkomnar det höjda taket i a-kassan som Magdalena Andersson lämnade besked om på måndagen.

Saco-S: ”Viktigt att pengarna går till nya tjänster”

Nästan en miljard kronor extra går till Arbetsförmedlingen i regeringens budgetproposition som presenterades i sin helhet på måndagen. Välkommet, men viktigt att det går till rätt saker, anser Akademikerförbundet SSR.
Förbundet
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Akademikerförbundet SSR och andra Saco-förbund fick många nya medlemmar i våras.

Pandemin gav fler medlemmar till fackförbunden

Varsel och ändrade a-kasseregler till följd av coronapandemin gjorde att många valde att gå med i facket. Under våren fick Akademikerförbundet SSR över tusen nya medlemmar.
Förbundet
Akademikern
Lena Hallengren (S) tar emot den 1 328 sidor tjocka utredingen om framtidens socialtjänst. Utredare sedan april 2017 har Margareta Winberg varit.

Besvikelse över uteblivet förslag om beslutsordning – ”helt oförsvarbart”

Det blev inget förslag på ändrad beslutsordning. Även om Heike Erkers tycker att det hedrar utredare Margareta Winberg att hon lyfte diskussionerna med Akademikerförbundet SSR är hon missnöjd med utfallet.
Socialt arbete