Förbundet

Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Daniel Hjalmarsson är utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR.

Experten svarar: Rätt till stöd efter sjukskrivningen

Aksel och Berit är sjukskrivna, men ska snart börja arbeta igen. Deras arbetsgivare har helt olika syn på hur återgången ska gå till. Daniel Hjalmarsson på Akademikerförbundet SSR reder ut vilket stöd de har rätt till.
Rehabilitering
Akademikern
Foto: Mostphotos. Akademikerförbundet SSR stämmer systerförbundet Kyrkans akademikerförbund och kräver ovanligt stort skadestånd.

Förbundet stämmer annat Saco-förbund – ”avsked i strid med lagen”

Akademikerförbundet SSR stämmer Kyrkans akademikerförbund för att olagligt ha avskedat en anställd.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: TT. Även fackförbunden ställer om för att vara beredda för corona-krisen.

Förbundet ställer om för att möta krisen

Distansarbete, övertid, permittering, varsel, utebliven lön. Facket förbereder sig på att hantera pandemins effekter.
Förbundet
Akademikern
Annika Stenberg, kommunikationschef på Akademikernas a-kassa.

Tusentals nya medlemmar till a-kassan

Flera tusen personer har velat gå med i a-kassan till följd av coronakrisen. Även Akademikerförbundet SSR känner av ett ökat tryck. "Riktig anstormning"
Förbundet
Akademikern
Markus Furuberg är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

Förhandlingarna med SKR skjuts fram till hösten

Förhandlingarna mellan Akademikerförbundet SSR och SKR ajourneras för att återupptas i höst. ”Tanken är att vi tar vid där vi avslutade”, säger förhandlingschef Markus Furuberg.
Kollektivavtal
Akademikern
Karl-Petter Thorwaldsson och Jan-Olof Jacke på fredagens presskonferens.

Avtalsrörelsen skjuts upp

Parterna inom industrin är överens: Avtalsrörelsen skjuts upp. Nu diskuteras om även Akademikerförbundet SSR och övriga parter ska skjuta upp sina förhandlingar till hösten.
Kollektivavtal
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Malin Fröjmark från Akademikerförbundet SSR förhandlar lönedelen i kollektivavtalen med SKR. Men det sista fysiska mötet hölls i måndags och det är oklart vad som händer nu.

Avtalsrörelsen kan skjutas upp

Förhandlingarna om nya kollektivavtal kan komma att skjutas fram till i höst eller ett helt år. Samtal pågår hur avtalsrörelsen ska hanteras under coronautbrottet och ett beslut väntas i slutet av veckan.
Avtal
Akademikern
Förutom att tvätta händerna ofta förbereder sig Akademikerförbundet SSR på de arbetsrättsliga följder som coronaviruset kan föra med sig.

Många frågor om vad som gäller vid hemmajobb

Akademikerförbundet SSR förbereder sig för coronasmittans effekter. Redan nu har många medlemmar frågor om vad som gäller för dem som jobbar hemma.
Förbundet
Akademikern
Arbetsmiljöverket kräver att Hörby kommun undersöker bristerna i arbetsmiljön. Senast den 1 juni ska det vara gjort, annars kan kommunen tvingas betala 75 000 kronor i vite.

Arbetsmiljöverket kräver bättring av Hörby kommun

Efter skyddsombudens larm i Hörby kommun ska arbetsmiljön nu utredas. Det slår Arbetsmiljöverket fast efter sin inspektion.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: CDC / Unsplash. Arbetsgivare i kommunala verksamheter har tillfälligt rätt att stänga av medarbetare utan att överlägga med fackliga representanter om det är för att förhindra spridning av coronaviruset.

Tillfällig överenskommelse för att hindra coronaspridning

Undantag vid avstängning från arbetet får göras om det är för att förhindra spridning av coronaviruset. Akademikerförbundet SSR har slutit en tillfällig överenskommelse med SKR.
Förbundet