Förbundet

Akademikern
Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.
Foto: Privat. Elsa Höök, studentinformatör för Akademikerförbundet SSR.

Pandemin tvingar studentinformatörer att testa nya kanaler

Under pandemin har landets lärosäten ställt om till distansundervisning. Det har tvingat Akademikerförbundet SSR att testa nya kanaler för att rekrytera studentmedlemmar. – Det har varit svårare, men också lärorikt och mer tidseffektivt, säger Elsa Höök, studentinformatör på förbundet.
Student
Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.
Foto: Akademikerförbundet SSR. Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Chefsjurist: Ny visselblåsarlag för komplicerad

Regeringen föreslår, i enlighet med EU-direktiv, en ny lag för att stärka skyddet för visselblåsare. Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds är generellt sett positiv till förändringen, men tycker att lagstiftningen är alldeles för komplicerad.
Arbetsrätt
Akademikern
Ledarnas ordförande Andreas Miller, Saco-ordförande Göran Arrius och Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers
Foto: Ledarena, Saco, Akademikerförbundet SSR. Ledarnas ordförande Andreas Miller, Saco-ordförande Göran Arrius och Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers

Heike Erkers nia på facktopparnas lönelista

Akademikerförbundets SSR:s ordförande Heike Erkers är en av landets mest välbetalda facktoppar. Det visar en sammanställning av ordförandenas månadsinkomster som TCO:s tidning Arbetsvärlden har gjort.
Lön
Akademikern
Heike Erkers får blommor från presidiet efter att ha blivit omvald som ordförande under helgens kongress.
Foto: Maria Östberg-Svanelind/Akademikerförbundet SSR. Heike Erkers får blommor från presidiet efter att ha blivit omvald som ordförande under helgens kongress.

Heike Erkers omvald för fjärde gången

KONGRESS 2021. – Jag är så klart väldigt stolt och glad över att ha fått förtroendet ännu en mandatperiod framåt, säger Heike Erkers som i helgen blev omvald som förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundet
Akademikern
Ordförandeklubba
Foto: Tingery Injury law firm/Unsplash.

Viktiga beslut under helgens digitala kongress

KONGRESS 2021. Tre propositioner och 131 motioner avhandlades på helgens kongress. Men mest debatt blev det om en punkt som inte stod på dagordningen.
Förbundet
Årets kongress livsänds från Vår Gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Bara tekniker och kongressledning är på plats i kongresslokalen
Foto: Maria Östberg-Svanelind/Akademikerförbundet SSR. Årets kongress livsänds från Vår Gård i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Bara tekniker och kongressledning är på plats i kongresslokalen

Het debatt om ny alkoholpolicy och förkortad arbetstid

KONGRESS 2021. Ja till ny alkoholpolicy, men nej till att förbundet ska driva frågan om sex timmars arbetsdag nationellt. Det var några av de motioner som Akademikerförbundets SSR:s kongress tog ställning till under fredagskvällen och lördagsförmiddagen.
Förbundet
Akademikern
Fyra nya ledamöter valdes in i förbundsstyrelsen. Pia Björking-Petersson, Marcus Sjöberg och Ulla-Maija Madison. Monica Olausson finns tyvärr inte med på bilden.
Foto: Privat. Fyra personer nya ledamöter valdes in i förbundsstyrelsen på lördagen. Pia Björking-Petersson, Marcus Sjöberg och Ulla-Maija Madison. Monica Olausson finns tyvärr inte med på bilden.

Flera nya ledamöter tar plats i Akademikerförbundet SSR:s styrelse

KONGRESS 2021. Akademikerförbundet SSR har fått en ny styrelse som ska leda förbundet de närmsta tre åren.
Förbundet
Statsminister Stefan Löfven gästade fredagens kongress via videolänk
Statsminister Stefan Löfven gästade fredagens kongress via videolänk

Pandemin präglade debatten

KONGRESS 2021. Coronapandemin och huruvida Akademikerförbundet SSR ska kallas sig feministiskt. Det var några av de ämnen som diskuterades på kongressens första del. Dessutom kom en hälsning från statsministern.
Förbundet
Heike Erkers öppnar Akademikerförbundet SSR:s kongress 2021.
Foto: Maria Östberg-Svanelind/Akademikerförbundet SSR. Heike Erkers öppnar Akademikerförbundet SSR:s kongress 2021.

En annorlunda kongress inleds

KONGRESS 2021: – Nu väntar två intensiva dagar med debatter, samtal, skratt och teknikstrul, sade Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers när hon på fredagen öppningstalade vid förbundets första digitala kongress.
Förbundet
Akademikern
Rapporten är skriven av Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
Foto: Privat. Rapporten är skriven av Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.

Rapport: Pandemin har försvårat socialtjänstens arbete

Psykisk ohälsa, social oro och våld i nära relationer har blivit vanligare under pandemin. Samtidigt har socialtjänsten fått svårare att upptäcka och hantera de sociala problemen. Så svarar en stor del av de socialarbetare som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR, enligt en ny rapport.
Socialt arbete