Folkhälsovetare

Västra Götalandsregionen vill ta hjälp av företagshälsovården för att utföra covid-19 vaccinationer
Foto: CDC/Unsplash. Västra Götalandsregionen vill ta hjälp av företagshälsovården för att utföra covid-19 vaccinationer

Snart kan det bli möjligt att få covid-19-vaccin på jobbet

Innan sommaren inleds den sista och största fasen för covid-19-vaccinationerna i Sverige. Då ska alla vuxna under 60 år, som inte tidigare prioriterats, få möjlighet att ta sina doser. Om du bor i Västra Götaland så kan du få chansen att ta dina sprutor på jobbet.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Jim Werngren, Olrika Owen och Ellen Wolff på Folkhälsomyndigheten har möte på videolänk. En sitter i Östersund och övriga två i Solna. Fackklubben har lyckats driva igenom bonus för tjänsteresor som görs med tåg.

Medlemmarna som engagerar sig för klimatet

På Folkhälsomyndigheten lyckades fackklubben förhandla fram bonus till medarbetare som väljer tåget i stället för flyg. På Scania stoppades arbetet för 52 000 arbetare för att prata klimat. Runt om i landet agerar medlemmar och lokalföreningar för att rädda jordklotet.
Socialt arbete
Akademikern
Strypgrepp och ledlås gjorde folkhälsovetaren Helena Edfeldt till världsmästare i jujutsu. Nu byter hon idrottskarriär mot yrkeskarriär.
Akademikern
Akademikern
Möt socionomen Sissel Larberg Eriksson som kämpar för ensamkommande ungdomars hälsa, läs om världsmästaren i jujutsu och häng med på arbetsmiljöutbildning med hbtq-fokus. Nya numret av Akademikern är här!
Akademikern
Akademikern
Kontrollbehov under julen kan vara ett sätt att hantera ångest eller önskan att känna sig älskad. Men enda sättet få kontroll är att släppa den och i stället fokusera på att njuta, det säger Dan Hasson, docent i folkhälsovetenskap och stressforskare.
Akademikern
Akademikern
Foto: Anna Simonsson.

Nytt nummer: Arbeta på distans

Fler och fler akademiker arbetar på distans. I nya numret av Akademikern tar vi reda på hur distansarbetet utvecklats och hänger med Jim Enström på Arbetsförmedlingen som gjort distansarbetet till en livsstil. Nu börjar också fler organisationer träffa sina klienter via skärmen.
Akademikern
Bristfällig psykosocial och organisatorisk arbetsmiljö i kontaktyrken ökar risken för sjukfrånvaro hos personalen. Det visar en prisvinnande uppsats i folkhälsovetenskap.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Jessica Segerberg. Angered kickar igång barnrättsarbetet. När barnkonventionen blir lag ska kommunen vara redo.

Nu tar barnen plats

Trots att Sverige godkände barnkonventionen för över 25 år sedan får barn som har kontakt med myndigheter och kommuner fortfarande inte påverka beslut och åtgärder som rör dem. Nu ska det bli ändring på det. Regeringen vill göra barnkonventionen till lag och planerar för att kunskapslyft i hela landet. Häng med Akademikern till dem som redan satsar på barnen.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Uppfostra din robot

Om 20 år kan robotarna ha tagit över hälften av jobben. För samhällsvetarna ser det dock ljust ut. Det är nämligen de som ska uppfostra robotorna.
Akademikern
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Här finns jobben i framtiden

Nytt år och nya jobbmöjligheter. Enligt en ny rapport från Saco kommer konkurrensen om jobben att minska för arbetsförmedlare. Men för personalvetarna blir det tuffare att få ett kvalificerat jobb.
Arbetsmarknad