Arbetsrätt

Akademikern
Foto: Sandra Jonsson. Normalt sätt finns ingen ångerrätt på uppsägningar, men det kan finnas speciella situationer, förklarar Mikael Smeds.

Experten svarar: Kan jag ändra min uppsägning?

Johanna har känt sig tvingad av chefen att säga upp sig. Nu ångrar hon sig. Går det att ta tillbaka en uppsägning som i efterhand känns som att den provocerats fram? Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds svarar.
Arbetsrätt
Akademikern
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) berättade på en pressträff att regeringen avser att gå vidare med las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, trots att LO sade nej till den.

Regeringen går vidare med parternas förslag - "En seger"

Las-utredningen kastas i papperskorgen, så som Akademikerförbundet SSR önskade. Regeringen väljer att gå vidare med parternas överenskommelse trots att LO sa nej. "En seger för partsmodellen"
Arbetsrätt
Akademikern
Martin Wästfelt från PTK och Mattias Dahl från Svenskt Näringsliv meddelade att de två organisationerna var överens om las. Nu vill de att överenskommelsen ska ligga till grund för lagstiftning, trots att LO har sagt nej.

Förbundet vill att las-överenskommelsen ska gälla

Akademikerförbundet SSR vill att las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ska ligga till grund för ny lagstiftning. Regeringens las-utredning däremot avstyrks i sin helhet.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Skyddet för visselblåsare stärks.

Så funkar det: Visselblåsare

Har du upptäckt felaktigheter på jobbet? Nu stärks skyddet för dem som larmar.
Arbetsrätt
Akademikern
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och Susanna Gideonsson, LO:s ordförande på fredagens presskonferens.

Las-förhandlingarna har kraschat igen – LO säger nej

Trots ett nytt försök lyckades parterna inte komma överens. LO säger nej, men PTK och Svenskt Näringsliv är överens. Därmed ligger bollen hos regeringen igen – och risken för regeringskris kvarstår.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Parterna fortsätter förhandlingarna om las, något som Eva Nordmark har uppmanat dem att göra.

Las-förhandlingarna återupptas

Förhandlingarna om arbetsrätten som strandade för två veckor sedan ska återupptas. Därmed kan regeringskris undvikas.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Sveriges Ingenjörer / Annika Clemens. Camilla Frankelius, en av PTK:s två huvudförhandlare i lasförhandlingarna med LO och Svenskt Näringsliv, tror inte att det var tiden som gjorde att förhandlingarna strandade. Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hoppas att parterna ska sätta sig ner igen.

PTK: "Det var inte tiden som avgjorde"

Regeringen vill gärna att parterna fortsätter förhandlingarna om arbetsrätten. Men enligt PTK var det inte på tiden det stöp utan på sakfrågorna. ”Sällan tiden som avgör”
Arbetsmarknad
Foto: Privat. Regeringens las-utredning bör slängas i papperskorgen, anser förhandlingschef Markus Furuberg.

Förhandlingschefen: "Släng utredningen i papperskorgen!"

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, hoppas politikerna ska låta parterna lösa las-frågan trots att deadline har passerats.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Annika Clemens. En tuff höst väntar för Eva Nordmark.

Lasförhandlingarna strandade i natt - inget avtal

Det blev inget historiskt avtal om las i natt. När politikerna nu ska ta över väntar en mycket svår situation och många varnar för regeringskris. "Det kan bli väldigt tufft", sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Akademikern.
Arbetsmarknad
Akademikern
Om parterna inte kommer överens finns risk för regeringskris. Eva Nordmark har lovat att inte lägga fram las-utredningen som ett lagförslag.

Sista chansen för las-förhandlarna

Pressen är stor på parterna att komma överens. Om de inte enas om förändringarna i las senast på onsdag finns det risk för regeringskris.
Arbetsrätt