Arbetsrätt

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under dagens presskonferens.
Foto: Regeringskansliet. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under dagens presskonferens.

”Den största reformen av arbetsmarknaden i modern tid”

”Den största reformen av arbetsmarknaden i modern tid”. Så presenterade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) regeringens utredningar om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden vid januaripartierna S, C, L och MP:s gemensamma presskonferens idag.
Arbetsrätt
Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.
Foto: Akademikerförbundet SSR. Mikael Smeds, chefsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Chefsjurist: Ny visselblåsarlag för komplicerad

Regeringen föreslår, i enlighet med EU-direktiv, en ny lag för att stärka skyddet för visselblåsare. Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds är generellt sett positiv till förändringen, men tycker att lagstiftningen är alldeles för komplicerad.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Marten Bjork/Unsplash. Vilken omställningsorganisation du tillhör beror dels på din bransch, dels på kollektivavtal.

De hjälper uppsagda akademiker till nya jobb

Coronaviruset har fått företag inom vissa branscher att kollapsa och säga upp stora delar av personalen. Hittills har anställda inom både staten och välfärden klarat sig relativt bra från uppsägningar – men om det jobbiga beskedet kommer finns det hjälp att få.
Karriär
Foto: CDC/Unsplash. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta vaccin mot covid-19.

Vaccinerad eller inte? Så påverkar det jobbet

Vaccinet mot covid-19 är på allas läppar – och skapar många frågor i arbetslivet. Får en jobbannons innehålla krav om vaccinering? Kan jag bli omplacerad om jag inte vaccinerar mig? Här är några svar.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Sandra Jonsson. Normalt sätt finns ingen ångerrätt på uppsägningar, men det kan finnas speciella situationer, förklarar Mikael Smeds.

Experten svarar: Kan jag ändra min uppsägning?

Johanna har känt sig tvingad av chefen att säga upp sig. Nu ångrar hon sig. Går det att ta tillbaka en uppsägning som i efterhand känns som att den provocerats fram? Akademikerförbundet SSR:s chefsjurist Mikael Smeds svarar.
Arbetsrätt
Akademikern
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) berättade på en pressträff att regeringen avser att gå vidare med las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv, trots att LO sade nej till den.

Regeringen går vidare med parternas förslag - "En seger"

Las-utredningen kastas i papperskorgen, så som Akademikerförbundet SSR önskade. Regeringen väljer att gå vidare med parternas överenskommelse trots att LO sa nej. "En seger för partsmodellen"
Arbetsrätt
Akademikern
Martin Wästfelt från PTK och Mattias Dahl från Svenskt Näringsliv meddelade att de två organisationerna var överens om las. Nu vill de att överenskommelsen ska ligga till grund för lagstiftning, trots att LO har sagt nej.

Förbundet vill att las-överenskommelsen ska gälla

Akademikerförbundet SSR vill att las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ska ligga till grund för ny lagstiftning. Regeringens las-utredning däremot avstyrks i sin helhet.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Skyddet för visselblåsare stärks.

Så funkar det: Visselblåsare

Har du upptäckt felaktigheter på jobbet? Nu stärks skyddet för dem som larmar.
Arbetsrätt
Akademikern
Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och Susanna Gideonsson, LO:s ordförande på fredagens presskonferens.

Las-förhandlingarna har kraschat igen – LO säger nej

Trots ett nytt försök lyckades parterna inte komma överens. LO säger nej, men PTK och Svenskt Näringsliv är överens. Därmed ligger bollen hos regeringen igen – och risken för regeringskris kvarstår.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Annika Clemens. Parterna fortsätter förhandlingarna om las, något som Eva Nordmark har uppmanat dem att göra.

Las-förhandlingarna återupptas

Förhandlingarna om arbetsrätten som strandade för två veckor sedan ska återupptas. Därmed kan regeringskris undvikas.
Arbetsrätt