Arbetsmiljö

Västra Götalandsregionen vill ta hjälp av företagshälsovården för att utföra covid-19 vaccinationer
Foto: CDC/Unsplash. Västra Götalandsregionen vill ta hjälp av företagshälsovården för att utföra covid-19 vaccinationer

Snart kan det bli möjligt att få covid-19-vaccin på jobbet

Innan sommaren inleds den sista och största fasen för covid-19-vaccinationerna i Sverige. Då ska alla vuxna under 60 år, som inte tidigare prioriterats, få möjlighet att ta sina doser. Om du bor i Västra Götaland så kan du få chansen att ta dina sprutor på jobbet.
Arbetsmiljö
Akademikern
Kommuner som Trelleborg började redan för några år sedan överlåta vissa beslut till robotar och algoritmer
Foto: Markus Spiske/Unsplash. Kommuner som Trelleborg började redan för några år sedan överlåta vissa beslut till robotar och algoritmer

Utredning gör tummen upp för automatiserat beslutsfattande

Kommunallagen bör skrivas om för att möjliggöra automatiskt beslutsfattande inom kommuner och regioner. Det föreslås i en utredning som nyligen överlämnats till regeringen. – Vi är besvikna. Vi trodde att utredningen skulle ge mer, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.
Arbetsmiljö
Akademikern
Nästan var sjunde kvinna känner sig extremt trött efter många, långa videomöten på rad.
Foto: Chris Montgomery/Unsplash. Nästan var sjunde kvinna känner sig extremt trött efter många, långa videomöten på rad.

”Zoom-trötthet” drabbar fler kvinnor än män – men det kan förebyggas

Under pandemin är det många som jobbar hemma och bara träffas digitalt genom videomöten. Men flera långa videomöten, utan att avbrott, kan orsaka ”Zoom-trötthet”. Ett problem som slår hårdare mot kvinnor än män, visar ny forskning.
Forskning
Akademikern
"Många har upptäckt att den här arbetsplatsen, den hade ju ändå något", säger psykologiprofessorn Petra Lindfors.

Nu skapas framtidens arbetsplatser – i nya kläder

Digitalisering och distansarbete har fått sig en rejäl skjuts under pandemin. Nu börjar arbetet med att skapa framtidens arbetsplatser.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Charles Deluvio/Unsplash, Pressbild. "Om du griper in så hjälper du både den som utsätts – och dig själv", säger Psykologiprofessorn Morten Birkeland Nielsen (till höger).

Säg ifrån mot mobbning – och må bättre själv

Den som agerar när en kollega utsätts för mobbning mår bättre än den som låter bli, visar en forskningsstudie bland svenskar i arbetslivet.
Psykisk hälsa
Akademikern
Foto: Emi Svedberg. "Börja inte med att rensa bland minnen", säger rensningscoachen Clara Johansson, som är utbildad socionom i grunden.

Coachen tipsar: Rensa hemmakontoret – steg för steg

Dags att vårstäda det stökiga hemmakontoret? Börja med böckerna, spara det sentimentala till sist och utmana dina kollegor, tipsar rensningscoachen Clara Johansson.
Arbetsmiljö
Foto: CDC/Unsplash. Arbetsgivaren kan inte tvinga dig att ta vaccin mot covid-19.

Vaccinerad eller inte? Så påverkar det jobbet

Vaccinet mot covid-19 är på allas läppar – och skapar många frågor i arbetslivet. Får en jobbannons innehålla krav om vaccinering? Kan jag bli omplacerad om jag inte vaccinerar mig? Här är några svar.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Daniel Hjalmarsson.

Vi svarar: Hur får vi chefen att anmäla smittan?

På skyddsombudet Jeans arbetsplats har flera medarbetare insjuknat i covid-19. Nu vill Jean att arbetsgivaren ska anmäla händelserna till Arbetsmiljöverket. Daniel Hjalmarsson, utvecklingsstrateg på Akademikerförbundet SSR, svarar.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Annika Clemens . Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) är oroad över de stora smittotalen. Arkivbild.

Stor smittspridning på arbetsplatserna oroar

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt stor på arbetsplatserna, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på måndagen. "Jag kan inte nog betona vikten av att arbetsgivarna i det här läget tar sitt fulla ansvar."
Arbetsmiljö
Foto: Privat. Från vänster: Linda Berg, Hanna Ljungberg och Jonna Burefjord.

Tre läsare: Så har vi tacklat pandemiåret

I dag för ett år sedan deklarerade WHO covid-19 som en pandemi. Tre läsare, som skrev coronadagbok för Akademikern i våras, berättar om ett minst sagt ovanligt år och en ny jobbvardag.
Arbetsmiljö