Arbetsmiljö

Akademikern
Arbetsmiljöverket är klar med sin stora inspektion av arbetsmiljön för socialsekreterare. Alla inspekterade kommuner får krav på sig.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Tugga politik

Ett jämt val och dramatik kring regeringsfrågan. I höst serveras många tillfällen att snacka politik på jobbet. Se upp för bismak.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Så funkar det: Gravid

En bebis är på väg. När du berättar det för arbetsgivaren måste hen se till att du inte utsätts för risker.
Akademikern
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Linn Skau, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.

Vi svarar: Chefen tar inte nakenbilderna på allvar

Skolkuratorn Amanda har fått en ny kollega som skickar meddelanden med sexuella kommentarer och avklädda bilder på sig själv. När hon berättar för chefen händer inget. Kan arbetsgivaren strunta i det?
Akademikern
Akademikern
Foto: margareta Bloom Sandebäck.

Synar fördomar

Statsvetaren Maria Cham uppmanades att söka ett jobb i hemtjänsten i stället för på Arbetsförmedlingen. Nu hjälper hon arbetsgivare att inte diskriminera afrosvenska akademiker.
Akademikern
Akademikern
En ny checklista från Prevent hjälper chefer och fackliga ombud att förhindra sexuella trakasserier på jobbet. ”Det är arbetsgivarens ansvar att förebygga sexuella trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen, men det är inte allmänt känt”, säger projektledaren Lisa Rönnbäck som hoppas på en förändring.
Akademikern
Akademikern
Ett år sedan de första #metoo-uppropen. Enligt DO brister kommuner och landsting i sina rutiner för att motverka trakasserier och repressalier. Daniel Hjalmarsson på Akademikerförbundet SSR menar att det finns en irriterande passivitet hos arbetsgivarna.
Akademikern
Akademikern
Foto: Sari Richert. Malin Isaksson.

Ett år sedan #metoo startade – vad har hänt?

För ett år sedan kom de första #metoo-uppropen. Kriminalvårdens upprop lämnades direkt till ledningen, nu är flera förändringar på gång.
Akademikern
Akademikern
Christina Swanberg, HR-ansvarig på Göteborgskooperativet Independent living, skickade in den motion som nu lett fram till Akademikerförbundet SSR:s projekt om universellt utformade arbetsplatser.
Akademikern
Akademikern
Foto: Emelie Asplund. Varbergs kommun växer och behöver fler medarbetare. Med en satsning på universell utformning hoppas HR-strategen Suzanna Klang och personalchefen Kristina Taremark att kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare.

Varberg går nya kursen om universell utformning

Varbergs kommun vill locka medarbetare med olika funktionsvariationer. Nu hoppar de på Akademikerförbundet SSR:s utbildning.
Akademikern