Arbetsmarknad

Hur får man idéer att bli verklighet. Peter Ekström leder arbetsmarknadsförvaltningens innovationsarbete
Hur får man idéer att bli verklighet. Peter Ekström arbetsmarknadsförvaltningens innovationsarbete

Han får idéer att växa i Helsingborgs stad

Helsingborg vill bli Sveriges mest innovativa kommun. Peter Ekström är med och leder arbetet. – Det måste handla om ett utforskande. Något man inte vet om det kommer att funka, säger han.
Arbetsmarknad
Foto: Annika Clemens. Arbetsmiljön i Sverige ska förbättras på en rad punkter, enligt regeringens nya strategi som presenterades av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i veckan. Arkivbild.

Nollvision mot dödsfall på jobbet – även stressrelaterad

Ohälsosam jobbstress ska ingå i nollvisionen mot död på jobbet, enligt regeringens nya strategi för arbetsmiljön. Akademikern listar fem av förändringarna.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Illustration: Rasmus Meisler. Kompetensutveckling är en av de frågor som har stötts och blötts i las-förhandlingarna.

Gå vidare i karriären – på samma jobb

När hjulen snurrar allt snabbare på arbetsmarknaden behöver vi uppdatera våra kunskaper. Din arbetsgivare kan hjälpa dig ta nästa steg.
Arbetsmarknad
Akademikern
Åsa Lönnelid, Alexander Jäätmaa och Tobias Harms.

Panelen: Vad hoppas du på inför nästa år?

Det här året liknar ingenting vi tidigare upplevt. Vi har frågat tre läsare vad de önskar av jobbåret 2021.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Privat. Tjänstemännen är mäktiga, men alla är inte så politiskt neutrala som vi förväntar oss att de ska vara. Det säger Jan Olsson, professor i statsvetenskap.

Spaning: Tjänstemännen får mer makt

Under vårens kris trädde proffsen fram och politikerna tillbaka. Var det en tillfällig maktförskjutning eller är tjänstemännens makt här för att stanna?
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Pixabay. Hur ser jobbmöjligheterna ut för din yrkesgrupp om fem år? Saco har gjort en prognos över olika akademikeryrkens framtidsutsikter.

Framtiden ser ljus ut för flera akademikeryrken – men inte alla

Arbetsmarknaden ser bra ut för de flesta akademikergrupper om fem år, enligt en rapport från Saco. Men variationen är stor. Kolla in hur det ser ut för din yrkesgrupp.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Ulf Lindholm. En mental gräns vid 65 år lever kvar hos många. I stället bör vi se mer individuellt på vilken pensionsålder som passar, säger Anders Ferbe.

Attityder stoppar seniorer på arbetsmarknaden

Fler vill och kan jobba längre, men det finns hinder för äldre på arbetsmarknaden. Det menar delegationen för senior arbetskraft som lämnade över sitt slutbetänkande till regeringen på måndagen.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Sveriges Ingenjörer / Annika Clemens. Camilla Frankelius, en av PTK:s två huvudförhandlare i lasförhandlingarna med LO och Svenskt Näringsliv, tror inte att det var tiden som gjorde att förhandlingarna strandade. Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hoppas att parterna ska sätta sig ner igen.

PTK: "Det var inte tiden som avgjorde"

Regeringen vill gärna att parterna fortsätter förhandlingarna om arbetsrätten. Men enligt PTK var det inte på tiden det stöp utan på sakfrågorna. ”Sällan tiden som avgör”
Arbetsmarknad
Foto: Privat. Regeringens las-utredning bör slängas i papperskorgen, anser förhandlingschef Markus Furuberg.

Förhandlingschefen: "Släng utredningen i papperskorgen!"

Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR, hoppas politikerna ska låta parterna lösa las-frågan trots att deadline har passerats.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Annika Clemens. En tuff höst väntar för Eva Nordmark.

Lasförhandlingarna strandade i natt - inget avtal

Det blev inget historiskt avtal om las i natt. När politikerna nu ska ta över väntar en mycket svår situation och många varnar för regeringskris. "Det kan bli väldigt tufft", sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark till Akademikern.
Arbetsmarknad