8 oktober, 2019

Äldre är piggare på jobbet

Känner du dig trött på jobbet? Lugn, du blir piggare med åren. Det visar forskning från Karolinska institutet.

trott_pa_jobbet_webb

Yngre påverkas mer av sömnbrist än äldre som ofta är piggare på jobbet, visar forskning från Karolinska institutet. Foto: Annika Clemens

Trots att sömnproblemen ökar med åldern minskar tröttheten på jobbet, tvärt emot vad många kanske tror. I en studie gjord på 5 300 personer under åtta år visar det sig att de yngre är tröttare på jobbet och har sämre återhämtning än de äldre. Deltagare i alla åldersgrupper blev mindre trötta under de åtta år som studien pågick.

– Okej, man har lite mer sömnproblem med ökad ålder, framför allt vaknar man tidigare på morgonen. Man har sämre sömnkvalitet, men likt förbaskat blir man inte tröttare, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid Karolinska institutet.

Tvärt om visar studien att personer i 25 till 30 års ålder är betydligt tröttare på jobbet än personer som är mellan 55 och 60 år gamla. Effekten finns hos både tjänstemän och arbetare.

– Vi vet inte riktigt orsaken, men vi kan konstatera att effekten finns där.

Det finns flera möjliga förklaringar till varför det ser ut som det gör. En förklaring är att ju äldre man blir desto mer kan man och desto mindre nytt behöver man lära sig.

– Unga behöver fortfarande lära sig massa saker medan 70-åringarna redan har lärt sig allt de behöver. Det som finns i hjärnan ligger där, det behöver inte underhållas på samma sätt, säger Torbjörn Åkerstedt.

– Kraven på hjärnan blir mindre med åren. Det kostar energi att lägga nya minnesspår och är man 70 år så har man byggt de minnesspår man behöver.

Samtidigt visar forskningen att stressen och arbetskraven minskar på jobbet med ökad ålder. Detta gäller för såväl chefer och tjänstemän som för arbetare.

– Man tror kanske inte att kraven ska minska, men effekten är väldigt tydlig. Det handlar säkert om att man helt enkelt lär sig, man vet hur jobbet ska hanteras.

När en person går i pension minskar tröttheten ytterligare.

– Pensionen accelererar välbefinnandet utan tvekan, men det är inte det som står för effekten. Tröttheten minskar med åren i alla åldersgrupper. Om man bara jämför äldre med yngre är äldre alltid piggare. Det är lite absurt, men väldigt intressant.

Unga människor kan också vara mer pressade med både familj och karriär, något som också kan påverka. Men personer mellan 25 och 30 lider också mer om de sover dåligt än vad äldre, som tål sömnbrist bättre, gör.

– Det har vi sett i parallella studier, man blir mer motståndskraftig mot sömnbrist med ökad ålder.

Sömnens funktion är att återställa hjärnan så att den fungerar bra igen. Och att hjärnvolymen minskar när vi blir äldre kan också spela in. En ung hjärna är fräschare och snabbare, men en äldre hjärna är mindre trött och vi har fram till åtminstone 70 års ålder lika hög kognitiv förmåga. Det kan finnas många negativa aspekter på att bli gammal, men forskningsresultaten i den här studien bidrar till en positiv syn på åldrandet, tycker Torbjörn Åkerstedt.

Annika Clemens

Senaste nytt

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022

JO kritiserar Sis tillämpning av tvångsåtgärder

SIS Sis har under flera år använt tvångsåtgärd...
28 november, 2022

Han förklarar Sverige för unga flyktingar

MIGRATION Vad innebär det att leva i Sverige – och v...
24 november, 2022

Dålig stämning på jobbet

ARBETSMILJÖ När saker och ting inte kommer upp till yt...
24 november, 2022


Läs även

Dålig stämning på jobbet

ARBETSMILJÖ När saker och ting inte kommer upp till yt...
24 november, 2022

Jobbyte för ökad arbetsglädje

ARBETSMARKNAD I tider av kompetensbrist erbjuder Boden k...
17 november, 2022

Sjukskrivningar till följd av stress ökar igen

ARBETSMILJÖ Efter pandemin ökar nu på nytt de stressre...
16 november, 2022

Civilanställda flyr polismyndigheten

POLISEN Riktade lönesatsningar på poliser skapar m...
14 november, 2022