NYHETER

Aktuellt

Akademikern
Aldrig förr har arbetsvardagen förändrats så snabbt för så många, skriver Akademikerns chefredaktör Åsa Bolmstedt.

Nya akademikern – så påverkar corona arbetsvardagen

Sjuka kollegor, nya arbetsmiljöfrågor, distansarbete och permitteringar. I Akademikern 3-2020 följer vi läsarna i arbetsvardagen i pandemins tid.
Akademikern
Akademikern
Gudmund Toijer presenterade utredningen som beställdes av regeringen efter januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna. Nu är partierna oeniga om förslagen är i linje med direktiven eller inte.

Ministern delar fackets kritik om las-utredningen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tycker, liksom Akademikerförbundet SSR, att las-utredningen har gått för långt. Men hon får mothugg från både arbetsgivarsidan och samarbetspartierna.
Arbetsrätt
Akademikern
Akademikerförbundet SSR är kritiskt till utredningen om ny lag om anställningsskydd (las). – Vi ifrågasätter den bärande principen. Det håller inte, säger förbundsjurist Mikael Smeds.

Akademikerförbundet SSR: "Las-utredningen har gått för långt"

Hårdare krav på kvalifikationer för den som riskerar uppsägning, nya regler för kompetensutveckling och fler undantag från turordningsreglerna. Det är några av de förslag som presenteras för arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i dag, måndag.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Privat. Peter Barck-Holst är psykolog i botten och har skrivit en avhandling om hur socialsekreterare påverkas av sex timmars arbetsdag.

Sex timmars arbetsdag – inte hela lösningen för socialsekreterare

Kortare arbetsdagar skulle minska socialsekreterarnas arbetsstress, men inte nödvändigtvis vara hela lösningen. Det visar ny forskning från Karolinska institutet.
Forskning
Akademikern
Foto: Getty images / Annika Clemens. Las-utredningen lämnas över till Eva Nordmark på måndag den 1 juni.

Flera förslag i las-utredningen kända – Akademikerörbundet SSR kritiskt

Trots att det är en vecka kvar innan las-utredningen presenteras har flera förslag redan läckt ut. ”Den här utredningen hade inte alls behövts”, säger Mikael Smeds om de förslag som redan är kända.
Arbetsrätt
Akademikern
Foto: Sandra Johnson. Mikael Smeds, förbundsjurist på Akademikerförbundet SSR.

Experten svarar: Vad händer med mina privata mejl när jag slutar?

Arvid har sparat foton, sms, inloggningar och andra privata saker på arbetsgivarens dator och telefon. Nu ska han sluta och undrar vad som händer med hans privata innehåll.
Arbetsrätt
Akademikern
Forskarna Magnus Lindwall, Karin Villaume och Nazar Akrami är överens om att många av de personlighetstester som används för rekrytering är skräp. Foto: Johan Wingborg, Ronnit Hasson, Mark Harris.

Trots kritiken – personlighetstesten fortfarande efterfrågade

Många av de personlighetstest som används på arbetsplatser är skräp och fungerar i bästa fall som sällskapslek, säger kritikerna. Men det finns tester som ändå används i forskningen.
HR
Akademikern
Meriam Chatty är projektledare på Forum för levande historia.

Utbildning om rasism ska ge bättre handläggning

Stereotypa föreställningar kan leda till att vissa grupper får sämre stöd och att deras tillit till samhället minskar. Därför har Forum för levande historia lanserat en digital utbildning om rasism för offentliganställda.
Likabehandling
Akademikern
Johanna Lundahl är skyddsombud och jobbar med utredningar av barn och unga i socialtjänsten i en av Stockholms södra stadsdelar. När coronaviruset kom saknades skyddsutrustning för personal i socialtjänsten.

Kravet: Se till att socialsekreterare har tillgång till skyddsutrustning

När socialsekreterare gjorde hembesök hos familjer med symtom på covid-19 var det till en början utan skyddsutrustning. Nu ställer förbundets lokalförening i Stockholm krav på arbetsgivaren att förse även socialtjänsten med rätt utrustning.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Emelie Asplund. Anna Ulén är tillbaka på scenen. Den här gången i Angered där hon sätter upp pjäsen om och av Betlehem Isaak.

Hon kombinerar kultur och akademi

Regissören Anna Ulén lämnade teatern, utbildade sig i mänskliga rättigheter och hittade tillbaka till scenen igen. I vår regisserar hon pjäsen om Betlehem Isaak.
Karriär