NYHETER

Aktuellt

Akademikern
Foto: Komlitt och privat. Louise Bringselius har skrivit boken om tillitsbaserad styrning i offentlig sektor.

”Många drunknar i en kontrollkultur”

Allt fler pratar om tillitsbaserad styrning i offentlig sektor. Men vad innebär det egentligen? Forskaren Louise Bringselius ger svar i en ny bok.
Akademikern
Akademikern
Foto: Minna Ýr Jóhannsdóttir. Åsa Ström.

Hallå där, Åsa Ström!

I slutet av förra året blev du vald till vice ordförande i Sacos studentråd. Du har också en bakgrund som ledamot i Akademikerförbundet SSR:s studentråd. Grattis, hur känns det?
Akademikern
Akademikern
Foto: margareta Bloom Sandebäck.

Korten på bordet

För ett år sedan väntade Malin Isaksson på att någon skulle dra igång metoo-uppropet i Kriminalvården. Till slut blev det hon. Nu fortsätter hon arbeta för att påverka normerna.
Kriminalvård
Akademikern
Foto: Getty.

5 lästips i jul

Långläsning i jul? Vi listar några av våra mest vällästa reportage.
Akademikern
Akademikern
Foto: anna simonsson. I tre år följde kriminologen Camila Salazar Atías kvinnorna i gänget Latin Queens i New York. Hemma i Sverige har hon utvecklat Fryshusets avhopparverksamhet.

Hon har utvecklat Fryshusets stöd till avhoppare

När motivationen att lämna det kriminella livet finns behövs hjälp. Camila Salazar Atías har utvecklat Fryshusets stöd till avhoppare.
Akademikern
Akademikern
Nu växer kunskapen om hur vi stoppar unga män från att skada varandra.
Socialt arbete
Akademikern
Arbetsmiljöverket är klar med sin stora inspektion av arbetsmiljön för socialsekreterare. Alla inspekterade kommuner får krav på sig.
Akademikern
Akademikern
Foto: Privat. Mia Fransson, Almega, Maja Rajs, Akademikerförbundet SSR, Peter Tai Christensen, Unionen, Tuija Kivisto Ivarsson, Almega, och Martin Brorell, Almega.

Ny vägledning för ett mer jämställt arbetsliv

En ny vägledning hjälper arbetsgivare och lokalfackliga att jobba med jämställdhet utifrån diskrimineringslagen. ”Arbetsgivarna behöver hjälp för att hitta bra rutiner”, säger Maja Rajs, ombudsman på Akademikerförbundet SSR.
Akademikern
Akademikern
Foto: Daniel Nilsson. "Örat mot marken är grunden. Där kommer saker upp som vi kan skapa arbetsgrupper och samverkansarenor kring", säger Sara Kleisen Åhlander.

Örat mot marken

I Malmö lyssar socialtjänstens Sara Kleisen Åhlander noga efter tecken på våld. Tillsammans med polis, kriminalvård och civilsamället hjälper hon kriminella att sluta skjuta.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Daniel Nilsson.

Nytt nummer om det dödliga våldet

Tryggare för de flesta, farligare för några. Så kan man sammanfatta utvecklingen av det dödliga våldet i Sverige under 2000-talet. Samtidigt som våldet i samhället stadigt har minskat är det en typ som sticker ut: skjutningarna, särskilt bland unga män.
Akademikern