Hur ska viktiga verksamheter bemannas om det blir krig? Det är Arbetsförmedlingens jobb att säkra att personer i det civila försvaret finns där de behövs bäst om kriget kommer.
Uppdraget har Arbetsförmedlingen haft länge, men det var först när Ryssland invaderade Ukraina för tre år sedan som man insåg att det saknades beredskap.
– När utredningen som ligger bakom den lag som reglerar detta skrevs fanns verksamheter som Televerket, Banverket, Postverket och Statens järnvägar. Alla de är borta i dag och förutsättningarna för att allokera personal har ändrats avsevärt, konstaterade Jan Rubinstein-Ogilvie, senior rådgivare för civilt försvar på Arbetsförmedlingen, på rikskonferensen Folk och försvar i januari.
Och när Arbetsförmedlingen bildades som en myndighet 2008 var tankarna på krig långt bort.
– 2008 var det ingen som brydde sig om det här. På allvar, jag är inte ens ironisk. Det fanns ingen på strategisk nivå som visste något om det här. Det som fanns låg i flyttkartonger i vårt magasin.
Organisation för beredskap byggs
Men så invaderade Ryssland Ukraina och på Arbetsförmedlingen insåg man att det behövs en beredskap för att kunna fullgöra sitt uppdrag om det blir krig även här. En del i den organisation som nu byggs är de 200-250 arbetsförmedlare på cirka 50 platser i landet som i april börjar jobba mot myndigheter, företag och andra verksamheter för att planera för krigsplaceringar och tjänsteplikt.
Myndigheter och företag som bedöms viktiga för totalförsvaret kommer att kunna krigsplacera sin personal (en beredskapsmyndighet eller försvarsmyndighet måste besluta att en verksamhet är viktig för totalförsvaret för att den ska kunna krigsplacera sin personal) får hjälp och stöd från Arbetsförmedlingen.

Före Rysslands invasion av Ukraina var beredskapen i princip obefintlig på Arbetsförmedlingen, berättar Jan Rubinstein-Ogilvie. Foto: Arbetsförmedlingen
På själva Arbetsförmedlingen bedöms cirka 1 500 personer ha kritiska funktioner om det skulle bli krig. Dessa är krigsplacerade på myndigheten och kan alltså inte plockas för att bemanna till exempel sjukhus eller annan verksamhet som behöver personal i krig. Övrig personal kan däremot krigsplaceras på exempelvis ett sjukhus eller i någon annan verksamhet som bedöms behöva personal.
Och det är detta som blir de över 200 arbetsförmedlarnas nya uppgift. De ska kontakta personalavdelningar och personer med beredskapsansvar på företag och myndigheter för att diskutera vilka och hur många personer som bör krigsplaceras. Detta för att vara förberedda i det fall krig skulle bryta ut och regeringen fattar beslut om höjd beredskap och aktivering av den allmänna tjänsteplikten.
Arbetsförmedlingen beslutar om allmän tjänsteplikt
I ett sådant läge är det Arbetsförmedlingen som beslutar om allmän tjänsteplikt i verksamheter som behövs i totalförsvaret. Det är då krigsplaceringarna träder i kraft och alla som krigsplaceras är därmed skyldiga under straffansvar att gå till jobbet.
Ett dilemma infinner sig dock när vissa verksamheter krigsplacerar all sin personal, för att vara säker på att ingen ur personalen kommer att plockas om det blir krig.
– Då missbrukar man hela systemet. Om till exempel en sjuksköterska sitter på ett kontor, då kommer vi inte åt den personen, säger Jan Rubinstein-Ogilvie på Arbetsförmedlingen.
– Man bör göra en analys, vilka behöver vi för att den här krigsorganisationen ska funka? Då kan verksamheten krigsplacera dem.
Vilka arbetsförmedlarna är som jobbar med detta ute i landet är hemligt, eftersom det handlar om säkerhetsklassade uppgifter. Det är information som är säkerhetsskyddsklassificerad och de medarbetare som arbetar i uppdraget är skyddade.
– Annars skulle en antagonist kunna kartlägga våra medarbetare och vilka de besöker för att få en bild av verksamheter i totalförsvaret, förklarar Oscar Appelgren, verksamhetssamordnare för beredskapsfrågor vid Arbetsförmedlingen.
Tre typer av totalförsvarsplikt:
- Värnplikt inom det militära försvaret.
- Civilplikt inom till exempel räddningstjänst, barnomsorg och sjukvård.
- Allmän tjänsteplikt inom verksamheter som måste fungera även vid krigsfara eller krig. Det kan betyda att man 1) fortsätter på sitt vanliga jobb, 2) tjänstgör i en frivillig försvarsorganisation som man är med i, eller 3) får i uppgift av Arbetsförmedlingen att utföra arbete som är särskilt viktigt för totalförsvaret.
- Källa: Krisinformation.se
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.