21 april, 2017

Arbetsbelastning på skolkuratorer fortsatt hög

Tre av fyra skolkuratorer känner att de inte hinner med, eller knappt hinner med, sina arbetsuppgifter på jobbet. Så har det sett ut sedan 2012. Men i Eskilstuna har facket lyckats få till en förändring och flera skolor ska nu se över arbetsbelastningen.

6314006-skolkorridor

Foto: Mostphotos

53 procent av skolkuratorerna har en hög arbetsbelastning och hinner knappt med jobbet. 22 procent hinner inte alls med. Det visar en undersökning från Novus och Akademikerförbundet SSR.

Men trots det är drygt sju av tio skolkuratorer nöjda med sin nuvarande arbetssituation. De som har högst 300 elever är mest nöjda och upplever att de oftare har en lagom arbetsbelastning jämfört med de som har över 300 elever. Men bara 14 procent av skolkuratorerna har ansvar för högst 300 elever.

Undersökningen visar också att sju av tio känner att arbetsbelastningen ökat det senaste året och åtta av tio tror det beror på att fler barn behöver stöd. Och få, endast 3 procent, anser att de till fullo kan utföra arbetet enligt sin planering. Enligt undersökningen upplever kuratorerna att största delen av arbetstiden går till akuta frågor och att man inte hinner med förebyggande jobb.

En av dem som kämpar för att få till en förändring är Stefan Hellsberg, huvudskyddsombud för Akademikerförbundet SSR i Eskilstuna.  

– Vi har försökt att föra en dialog med förvaltningen i flera år, och först på senare tid har man nappat. Det ser vi mycket positivt på. Nu ska en mängd skolor göra en handlingsplan för att se över arbetsbelastningen, sedan ska det också tas fram ett dokument för att definiera vad kuratorn har för uppdrag, vilket är bra eftersom olika skolor ser olika på den definitionen, säger han. 

Facket kommer att få tillgång till handlingsplanerna och lämna kommentarer på dem. Stefan Hellsberg menar att elevhälsan är ojämlik i dag eftersom det är olika antal elever och skolor på varje kurator. 

– Vissa har upp mot 1000 elever och flera skolor att hantera, och då är man inte tillgänglig som kurator.

Från kommunens sida menar man att Eskilstuna jobbat mycket med elevhälsostödjande arbete under det senaste året.

– Kommunen har stadigt satsat på att utöka hela elevhälsan, däribland antalet kuratorer. Sedan 2015 har vi ökat med mer än 30 procent utifrån att vi ser att behovet finns, säger Johan Lindeberg, biträdande grundskolechef till SVT Nyheter.

Text: Stina Loman, Akademikern

Läs mer:

Så såg det ut förra året 

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024

Stöd ska hjälpa kommuner att stoppa felaktiga utbeta...

VÄLFÄRDSBROTT SKR tagit fram ett stödmaterial som ska hj...
27 mars, 2024

Socionomutbildningen ses över – ”Studenterna b...

UTBILDNING Beskedet att socionomutbildningen ska ses ...
26 mars, 2024

Avtalsrörelsen på upploppet – ”Intensiva förhandlingar”

KOLLEKTIVAVTAL En knäckfråga är om det ska bli en central...
26 mars, 2024


Läs även

Socialtjänsten: Oro för ökat tryck på unga tjejer i ...

SOCIALT ARBETE Ökat tryck på unga kvinnor som har erfaren...
6 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024