Psykisk hälsa

Akademikern
Goda möjligheter att påverka sitt jobb minskar risken för att bli sjukpensionär. Det visar en forskningsöversikt om förtidspensionering.
Akademikern
Akademikern
Antal kvinnor som blir sjuka på grund av organisatoriska och sociala problem på jobbet fortsätter att öka. Det visar Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2016.
Akademikern
Akademikern
Det är allt vanligare att vara sjukskriven på grund av en psykisk diagnos. Och vanligast är det för socialarbetare, visar en färsk rapport.
Nyhet
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Kontoret flyttar ut

Barn behöver frisk luft varje dag. Men vuxna sätter sig åtta timmar inomhus. Nu kommer friluftskontoren.
Akademikern
Akademikern
Sjukskrivningar, hög personalomsättning och för mycket att göra. Det var verkligheten på en utredningsenhet Eskilstuna. Med Arbetsmiljöverkets nya föreskrift fick facket gehör hos arbetsgivaren. Nu ska kommunen anställa fler.
Akademikern
Akademikern
Tre av fyra skolkuratorer känner att de inte hinner med, eller knappt hinner med, sina arbetsuppgifter på jobbet. Så har det sett ut sedan 2012. Men i Eskilstuna har facket lyckats få till en förändring och flera skolor ska nu se över arbetsbelastningen.
Akademikern
Akademikern
Foto: Sonia Jansson. På byrån i Falun jobbar 15 medarbetare.

De satsar på livsvårdstimme för att minska stressen

Livsvårdstimme som komplement till friskvårdstimme - åk och fiska, volontärarbeta eller gå på en utställning på arbetstid. Är det något för din arbetsplats?
Akademikern
Akademikern
Unga vuxna upplever att de själva bär ansvaret för sin kompetens och sitt engagemang på jobbet, visar ny forskning. Facket nämns inte alls bland dem som skulle kunna ge dem stöd.
Akademikern
Akademikern
Foto: Mostphotos. Nyårsraketer i Luleå.

Akademikerns raketer: populäraste artiklarna 2016

Stress och psykiska (o)hälsa. Det var de ämnen som ni allra helst läste om 2016. Akademikern summerar året med de populäraste artiklarna.
Akademikern
Akademikern
Kontrollbehov under julen kan vara ett sätt att hantera ångest eller önskan att känna sig älskad. Men enda sättet få kontroll är att släppa den och i stället fokusera på att njuta, det säger Dan Hasson, docent i folkhälsovetenskap och stressforskare.
Akademikern