Forskning

Akademikern
Foto: mostphotos. Intervjupersonerna ställde om siktet i medelåldern och började bejaka sina livsönskemål.

Forskare: Erbjud yrkesrådgivning mitt i livet

Vi måste orka jobba allt längre när pensionsåldern skrivs upp. Samtidigt tampas många med ohälsa och sjukskrivningar. Hur ska vi orka? Nu har forskare frågat 69-åringar som fortfarande jobbar och hittat receptet.
Akademikern
Akademikern
Goda möjligheter att påverka sitt jobb minskar risken för att bli sjukpensionär. Det visar en forskningsöversikt om förtidspensionering.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Så reagerar vi efter kriser

Kriser väcker medkänsla och omtanke om varandra och om det demokratiska samhället. Solidariteten får luft under vingarna.
Akademikern
Akademikern
Fler kvinnor på ledande poster och högre kompetens bland männen. Det är vad kvotering av kvinnor leder till, visar ny forskning.
Akademikern
Akademikern
Foto: Johanna Kvarnsell. Simon Elvnäs forskning visar att chefer inte hinner leda. Men det går att förändra.

Så blir du en effektfull ledare

Ledare tror att de leder genomtänkt och effektivt. Men egentligen reagerar de mest på medarbetarnas inspel. Beteendet går att förändra – till fördel för både chefer och medarbetare.
Ledarskap
Akademikern
Lyckade förhandlingar gör båda parter till vinnare. Vare sig det handlar om ett anställningskontrakt eller kollektivavtal som omfattar tusentals. I nya numret av Akademikern tar vi reda på hur du fixar kontrakt som skapar långa relationer.
Akademikern
Akademikern
Kön påverkar inte ens lämplighet som chef, det visar en studie från Göteborgs universitet. I sju av åtta ledaregenskaper finns det inga skillnader mellan manliga och kvinnliga chefer.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Smittad av kollegan

Vill du bli ditt bästa jag på jobbet? Välj skrivbordsplats med omsorg. Dina bordsgrannar påverkar din prestation.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler. Hur rik vill du bli på ditt jobb? Det bör går att fördubbla sin lön under yrkeslivet, anser facket. Men i många branscher är det svårt. I senaste numret av Akademikern tittar vi närmare på detta under temat "Rik".

Tema: Lön för mödan?

Erfarenhet, kunskap och ansvar. Ökar din lön i samma takt som du utvecklas? Under ett yrkesliv bör lönen fördubblas.
Akademikern
Akademikern
Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Nya Akademikern: Får du göra lönekarriär?

Hur rik vill du bli på ditt jobb? Det bör gå att fördubbla lönen under yrkeslivet, anser facket. Men i många branscher är det svårt. Hur ser det ut för dig?
Akademikern