NYHETER

Aktuellt

Akademikern
84 år är socionomer när de har tjänat in sin akademiska utbildning. För samhälls- och beteendevetare går de snabbare: de är ikapp vid 51 år. Skillnaderna mellan akademiker är stora. Men lön är inte allt, att få göra skillnad i samhället betyder också mycket, säger två ekonomiska förlorare till Akademikern.
Akademikern
Akademikern
Socialförsäkringsministern sa på tisdagen ja till parternas förslag för att minska de höga sjuktalen. Medlemmarna ska märka av ett tydligare arbetsmiljöarbete.
Arbetsmiljö
Akademikern
11 000 anmälningar under fem månader – från en person. Rättshaverister är inte många men de kan ta upp mycket arbetstid för personer i kontaktyrken. Psykoterapeuten Jacob Carlander vet hur du hanterar dem.
Arbetsmiljö
Akademikern
Nu blir socialtjänsten i Helsingborg mer digitaliserad. För att minska socialarbetarnas arbetsbörda och möta klienterna ska en del av mötena inom socialtjänsten flytta ut på nätet.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Män tjänar mer från början

Löneskillnaden mellan kvinnor och män börjar redan efter examen. De senaste åren har nyutexaminerade män dragit ifrån kvinnor.
Lön
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Behåll lugnet efter semestern

Äntligen utvilad efter semestern? Försök att hålla kvar den känslan – var fjärde akademiker har under det senaste året stannat hemma från jobbet på grund av stress.
Psykisk hälsa
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Så funkar det: Semester

Får du ta sommarsemester som du vill? Eller måste du anpassa dig? I sommar kan du se fram emot fyra veckors sammanhängande ledighet. Men arbetsgivaren bestämmer när semestern ska tas ut.
Arbetsrätt
Akademikern
Har medarbetarna och arbetsgivaren olika bild av arbetsmiljön? Nu kan ni råda bot på det. I juni lanserades en webbaserad arbetsmiljöutbildning för både chefer och skyddsombud.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Svårt bli behörig socionom

I flera av landets kommuner är majoriteten av de socialsekreterare som hanterar barn- och ungdomsärenden obehöriga. Senast 2019 behöver de ha kompletterat sin utbildning, men hur det ska gå till är fortfarande oklart. – Det visade sig vara mycket mer komplicerat än vad vi hade trott, säger Johan Kostela på Högskolan Dalarna.
Karriär
Akademikern
Med klar majoritet har riksdagen nu beslutat att införa de nya, hårdare, asyllagarna. Effekten befaras bli att alla nyanlända, inklusive akademiker, vill ta första bästa jobb.
Arbetsmarknad