Akademikern |

NYHETER

Aktuellt

Akademikern
2016 var ett händelserikt avtalsår, enligt Medlingsinstitutet. 498 kollektivavtal har tecknats och de berörde 2,7 miljoner löntagare. Flexpension var en av de mest brännande frågorna under året.
Akademikern
Akademikern
Foto: Mostphotos.

Så höjer du lönen

På många arbetsplatser pågår lönesättningssamtal under våren. Grundlig research och bra koll på dina prestationer kan ge mer stålar på kontot.
Akademikern
Akademikern
Foto: Marc Femenia.

Tema rik: Dubbelt upp

HR-chefen Annelie Metso Kjellkvist på Högskolan i Skövde utbildar chefer och i lönesättning och skapar nya karriärvägar där fler ska kunna dubbla lönen.
Akademikern
Akademikern
Foto: Sveriges kvinnolobby.

Kvinnor jobbar gratis efter klockan 16

Klockan 16 i eftermiddag är det dags att resa sig och gå hem. I alla fall om du är kvinna. Resten av dagen jobbar kvinnor gratis.
Akademikern
Akademikern
Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Nya Akademikern: Får du göra lönekarriär?

Hur rik vill du bli på ditt jobb? Det bör gå att fördubbla lönen under yrkeslivet, anser facket. Men i många branscher är det svårt. Hur ser det ut för dig?
Akademikern
Akademikern
En man i Kävlinge har dömts för hot mot tjänsteman efter att ha hotat att skära halsen av sin socialsekreterare. Arbetsmiljöverket är starkt kritiskt mot socialsekreterarnas arbetssituation och har förlagt kommunen med vite om inte en rad åtgärder vidtas.
Akademikern
Akademikern
Foto: Privat. Mattias Veräjä med sonen Frank.

"Vi vabbar varannan dag"

Män tar ut knappt fyra av tio vab-dagar enligt Försäkringskassans statistik för 2016. Socionomen Mattias Veräjä och hans sambo delar lika på vabbandet.
Akademikern
Akademikern
Den nationella samordnaren Cecilia Grefve har lämnat sin första rapport från återbesöken i de kommuner som hon tidigare träffat för att diskutera den sociala barn- och ungdomsvården. Hon ser flera positiva tecken, bland annat har flera kommuner anställt administrativ personal för att avlasta socialsekreterarna.
Akademikern
Akademikern
Löneskillnaderna minskar mellan kvinnliga och manliga akademiker, det visar en ny rapport från Saco. För första gången drar kvinnor inom vissa områden in mer stålar än sina manliga kollegor. Men i snitt tjänar akademikermännen fortfarande 20 procent mer än akademikerkvinnorna.
Akademikern
Akademikern
Foto: Rasmus Meisler.

Så funkar det: Skyddsombud

Jobbet får inte bli ett hot mot vår hälsa. Skyddsombudet vakar över arbetsmiljön.
Akademikern